Linkovi

Razočaravajući 'Dream Team' (28/8/04) - 2004-08-28


Nepolitička tema dana je poraz američkih košarkaša u polufinalu olimpijskog turnira od Argentine. Komentator Washington Posta Mike Wise analizira razloge loših igara Amerikanaca na Olimpijadi. Jedan od glavnih problema je, smatra Wise, da se u američkoj sportskoj kulturi stavlja prevelik naglasak na promoviranje pojedinaca i zvijezda, a ne ekipa. Američki trener Larry Brown kaže da tijekom karijere njegovi igrači, naročito mlađi, jednostavno nisu bili trenirani niti se od njih tražilo da igraju timske uloge.

Komentator Washington Posta također primjećuje da je čak 14 igrača, uključujući i najveće zvijezde NBA lige, odbilo igrati za reprezentaciju. Istodobno, druge reprezentacije bile su predvođene svojim zvijezdama iz NBA lige koji su svoj status podredile ekipnoj igri njihovih reprezentacija. Američki selektor Larry Brown kaže: Zavidim stranim ekipama. Gledao sam kako igrači pokazuju da im je stalo za njihove suigrače, njihovu zemlju i njihov sport. To je prekrasna stvar koja nama nedostaje”.

Savezni istražni ured je poveo istragu protiv jednog djelatnika Pentagona koji je, kako se vjeruje, špijunirao za Izrael. Američki dnevnici tu informaciju, uz dodatne pojedinosti donose na svojim naslovnim stranicama. Za ovu priliku izdvajamo New York Times koji izvještava da je osumnjičenik radio u uredu Douglasa Feitha, pomoćnika ministra obrane za politička pitanja. Dotični je, kako se navodi, povjerljive dokumente američke vlade dostavljao jednoj proizraelskoj lobističkoj ogranizaciji sa sjedištem u Washingtonu odakle su, navodno, proslijeđivani izraelskoj vladi.

Izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu negira takve navode. “Sjedinjene Države su najvažniji izraelski prijatelj i saveznik. Imamo snažne odnose na svim razinama i Izrael ni na koji način ne bi učinio ništa što bi ugrozilo takav odnos”, izjavio je izraelski ambasador. Izraelska lobistička organizacija također je zanijekala medijska izvješća dok je Pentagon objavio da u potpunosti surađuje s istragom.

XS
SM
MD
LG