Linkovi

Blanka Vlašić danas u pohodu na olimpijsku medalju (28/8/04) - 2004-08-28


Američki olimpijski odbor naziva 'nečuvenim' pritisak koji se vrši na gimnastičara Paula Hamma da se odrekne svoje zlatne medalje u korist južnokorejskog natjecatelja kojemu su suci pogriješili u startnoj ocjeni. Uglavnom, američki olimpijski odbor tvrdi da se radi o potpuno nepropisnom i bezobraznom pokušaju prebacivanja odgovornosti od strane Međunarodnog gimnastičkog saveza i njegovih vlastitih sramotnih sudačkih pogrešaka na Paula Hamma. Dodajmo da predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge uporno odbija prijedloge o dodjeli dvije zlatne medalje zbog sudačke greške.

Jučerašnja zlata za sada su manje kontroverzna. Kinez Liu Xiang postavio je olimpijski rekord i izjednačio svjetski rekord na 110 metara s preponama. Kini je pripalo zlato i na 10 tisuća metara za žene. Ruskinje su odnijele sve medalje u skoku u dalj, ostavivši američki šampionku Marion Jones na petom mjestu. Marion Jones je doživjela dvostruki neuspjeh - i štafeta 4 puta 100 metara, koja je prethodni dan glatko postigla najbolje kvalifikacijsko vrijeme, u samoj bitci za medalje nije uspjela: točnije nije uspjela predaja palice između Marion Jones i Lauryn Williams, srebrne na 100 metara. Zlato su odnijele Jamajčanke, ispred Rusije i, kao treće, Francuske.

Amerikanac Timothy Mack osvojio je zlato u skoku s motkom, što je Sjedinjene Države održalo na čelu dobitnika medalja s 29 zlata i ukupno 90 odličja. Kina je druga s 57 medalja, od kojih je 27 zlatnih, dok Rusija i Australija obje imaju po 17 zlata.

U ekipnim sportovima, hrvatski rukometaši su pobijedili Mađarsku s 33 prema 31 i sutra igraju finale protiv Njemačke, koja je pobijedila Rusiju. Italija je Iraku zanijekala šansu za prvo olimpijsko odličje nakon 44 godine i osvojila brončanu medalju u nogometu. Argentina je u košarkaškom polufinalu eliminirala Sjedinjene Države. Zvijezde NBA u ovom su olimpijskom nastupu - s ukupno tri poraza - sakupili više poraza nego sve američke košarkaške reprezentacije ukupno u prethodnih 68 godina!

Od današnjih zbivanja, na glavnom stadionu će biti vrlo užurbano: uz skok u vis - gdje se za medalju bori Blanka Vlašić -, tu je 1500 metara i 4 puta 400 štafeta za žene. Muškarci bacaju kladivo, trče 800 metara i 5 tisuća metara, te štafete 4 puta 100 i 4 puta 400 metara.

Za šest zlata borit će se kanuisti i kajakaši, a za četiri boksači. Od ekipnih sportova, igraju se nogometno finale između Argentine i Paragvaja, te košarkaška finala - u muškom Argentina igra protiv Italije, a u ženskom Sjedinjene Države protiv Australije.

XS
SM
MD
LG