Linkovi

Prerazmještanje američkih snaga u inozemstvu (28/8/04) - 2004-08-27


Sjedinjene Države planiraju najsveobuhvatnije restrukturiranje američkih oružanih snaga u inozemstvu od kraja korejskog rata 1953. Prema tom planu, koji je predsjednik Bush predstavio javnosti 16. kolovoza, 60 do 70 tisuća vojnika i gotovo stotinu tisuća članova njihovih obitelji vratit će se u Sjedinjene Države.

No, ovo prerazmještanje vojnih snaga samo je dio priče. Jačanje saveza još je jedan njen dio. Sjedinjene Države i dalje će imati veliki kontingent vojnika u Europi. Američki vojni kapaciteti u Aziji bit će pojačani kako bi se mogli nositi s postojećim izazovima, ali i s novim prijetnjama, kao što je globalni terorizam. Smanjenje broja američkih snaga u Europi, Aziji i u području Perzijskog zaljeva, također će pomoći u poboljšavanju američkih odnosa sa zemljama u kojima su američke snage razmještene, kao i s lokalnim stanovništvom.

Sjedinjene su Države prije više od tri godine započele preispitivanje rasporeda američkih snaga u inozemstvu. Dužnosnici administracije predsjednika Busha konzultirali su se sa članovima Kongresa, kao i s američkim saveznicima i prijateljima. Predsjednik Bush izjavio je da plan o prerazmještanju snaga uzima u obzir "izazove koje predstavljaju prijetnje današnjice i prijetnje koje se tek pojavljuju."

"Tijekom sljedećih deset godina, razmjestit ćemo pokretljivije i prilagodljivije snage, što znači da će veći broj naših vojnika biti stacioniran i upućivan u misije s našeg teritorija. Prebacit ćemo dio naših snaga i kapaciteta na nove lokacije, kako bi mogle brzo reagirati na neočekivane prijetnje. Ostvarit ćemo i uštedu, s obzirom da ćemo konsolidirati i zatvoriti pojedine baze i druge vojne objekte u inozemstvu, koji više nisu potrebni za suprotstavljanje modernim prijetnjama i čuvanje mira."

"Svijet se uvelike promijenio," rekao je predsjednik Bush, dodajući da se "s njime mora promijeniti i funkcioniranje američke vojske…kako bi Amerika bila efikasnija u pokazivanju svoje snage i širenju slobode i mira."

XS
SM
MD
LG