Linkovi

NASA-ini raketoplani ponovno u svemir s novim spremnicima za gorivo (27/8/04) - 2004-08-27


Izmijenjeni spremnici goriva na svemirskom raketoplanu više ne bi trebali biti izvor problema s komadima pjenaste izolacije koji se pretvaraju u opasne projektile pri lansiranju raketoplana, objavili su dužnosnici NASA-e.

Novi vanjski spremnik goriva za raketoplan Discovery bit će isporučen iz tvornice kompanije Lockheed Martin u New Orleansu u Svemirski centar Kennedy, na Floridi, početkom studenog. To je ključni korak za postizanje postavljenog datuma lansiranja tog raketoplana, u proljeće 2005. Debele izolacijske pjene više nema na novom spremniku na mjestu gdje se otkinula i probila rupu u krilu raketoplana Columbia. Sada su tu posebni grijači koji sprečavaju stvaranje leda kada spremnik bude napunjen super-hladnim gorivom. Spremnik je također opremljen kamerom koja će snimiti eventualno otkidanje komadića izolacijske pjene.

No, na Discovery će prilikom lansiranja biti usmjerene brojne kamere s tla, iz zraka i s oceana, a koristit će se i radar za otkrivanje eventualnih komadića koji bi otpali prilikom lansiranja.

Prva dva lansiranja svemirskih raketoplana nakon nesreće Columbije, bit će testna. Astronauti Discoveryja bit će u mogućnosti - ako zatreba - da poprave male pukotine veličine do dva centimetra ili rupe promjera do deset centimetara. U slučaju većih oštećenja, posada Discoveryja bi napustila raketoplan i na svemirskoj postaji pričekala spasilačku misiju raketoplana Atlantis.

XS
SM
MD
LG