Linkovi

NYT: Predsjednik Bush ne vjeruje da je senator Kerry lagao o Vijetnamu (27/8/04) - 2004-08-27


Glavna tema u današnjim izdanjima vodećih američkih dnevnih listova su predizborna kampanja i dolazeća konvencija Republikanske stranke.

U polusatnom intervjuu listu "New York Times", predsjednik Bush kaže da ne vjeruje da je senator Kerry lagao o svojim djelima u ratu u Vijetnamu, ali je odbio osuditi televizijski oglas jedne skupine veterana koja tvrdi da je gospodin Kerry nečasno došao do svojih odličja.

Komentari predsjednika Busha - ističe "New York Times" - podrivaju okosnicu optužbi skupine veterana, nazvane "Swift Boat Veterans for Truth", čije nedokazane optužbe dominiraju političkim raspravama već više od dva tjedna. U intervjuu, koji je uključivao i teme poput priprema za republikansku konvenciju, obnovu Iraka, te istodobne nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje i Irana, gospodin Bush se, prema pisanju njujorškog lista, predstavlja žrtvom iste vrste političkih interesnih skupina - u ovom slučaju nazvane 527 odbora, po članku poreznog zakona kojim su stvorene - kakve napadaju i senatora Kerryja.

Po prvi puta, gospodin Bush je priznao da se 'preračunao u procjeni' poslijeratnih uvjeta u Iraku. No, kako piše "New York Times", on ustraje da je 17-mjesečna pobuna, koja je omela planove administracije za tu zemlju, nenamjerna posljedica 'munjevite pobjede' protiv vojske Saddama Husseina, koja se razbježala po iračkim gradovima i pokrenula pobunu mnogo brže nego što su to gospodin Bush i njegovi pomoćnici očekivali. O predsjedniku Bushu i predstojećoj konvenciji republikanaca piše i bostonski "Christian Science Monitor". 'Predsjednik odlazi u New York bez ikakvog raskoraka u popularnosti kod američke javnosti sa svojim izbornim suparnikom, ali je u slabijem položaju nego što je bila većina aktivnih predsjednika koja se borila za reizbor,' piše ovaj list.

Nakon konvencije demokrata koja je senatoru Kerryju pružila vrlo malen zamah, a koju je naslijedilo tri tjedna vruće debate o vojnoj službi gospodina Kerryja u Vijetnamu, predsjednik Bush ima luksuz da ne zaostaje po popularnosti za svojim suparnikom. No, kako piše "Monitor", on ima vrlo malo šansi privući bilo koga tko već nije opredijeljen za njega. Citirajući mišljenja nekih politologa, bostonski list piše da gospodin Bush mora izaći na konvenciji s nečim novim, jer ga 'stara pjesma' o smanjenju poreza i uspjehu u Iraku neće daleko odvesti.

XS
SM
MD
LG