Linkovi

Izbori 2004: Hoće li predsjedniku Bushu odlučno čelništvo osigurati još jedan mandat? (27/8/04) - 2004-08-27


Predsjednik Bush nada se da će osvojiti još jedan mandat prije svega zahvaljujući ratu protiv terora i svojim postignućima u stranoj i unutarnjoj politici. Sa svoje strane, John Kerry pokušava naći načina da upravo sebe prikaže kao najboljeg kandidata za Bijelu kuću.

Kada predsjednik Bush naglašava svoju ulogu predsjednika u ratu, povijest je na njegovoj strani. Amerikanci obično biraju predsjednika koji ih vodi u ratu na još jedan mandat. …Predsjednikova predizborna poruka glasačima usredotočena je prije svega na njegovu čelnu ulogu u nacionalnoj sigurnosti, nakon terorističkih napada na New York i Washington.

"Teroristi ne slušaju razum. S njima se ne može pregovarati. Protiv terorista se moramo boriti diljem svijeta, da se ne moramo kasnije s njima sučeljavati kod kuće," izjavio je.

Ankete pokazuju da je najveća prednost predsjednika pred Johnom Kerryem činjenica da ga javnost doživljava kao odlučnog čelnika u ratu protiv terorizma. Ta se predodžba razvila nakon napada na New York i Washington. Evo što o tome kaže John Fortier, politički stručnjak Instituta American Enterprise u Washingtonu.

"Mislim da je njegova velika prednost što je pokazao snagu svojeg čelništva. Čak i kada mu popularnost u anketama pada, ljudi ga i dalje doživljavaju kao odlučnog vođu. Nitko, pa čak ni Kerry neće ga nadmašiti u njegovoj želji da nas zaštiti," kaže Fortier.

Predsjednik je od početka tvrdio da je napad na Irak važan dio rata protiv terorizma, te i danas brani odluku o svrgavanju Saddama Husseina.

"Mogao sam birati. Mogao sam zaboraviti pouke od 11. rujna 2001. i vjerovati luđaku ili sam mogao braniti Ameriku. Uvijek bih izabrao – braniti Ameriku," rekao je.

Ipak, nedavne ankete pokazuju da bi Irak mogao biti poguban za predsjednika na dolazećim izborima, pogotovo ako se situacija dodatno pogorša. No, John Fortier ukazuje da predsjednik nema drugog izbora, nego prikazivati napad na Irak kao važan dio jačanja američke sigurnosti.

"On je svoje predsjedništvo stavio na kocku zbog toga. Nije trebao, ali vjeruje da je Irak važan za rat protiv terorizma. Rekao je da nikada neće riskirati još jedan 11. rujan i da će uvijek braniti interese Amerike," kazao je.

Na domaćem planu, predsjednik često govori da njegova smanjenja poreza stimuliraju gospodarski rast.

"Kada smo vidjeli što se događa, učinili smo što je trebalo. Rekao sam Kongresu da ljudima treba omogućiti da zadrže više svoje novca. Novac kojim raspolaže vlada u Washingtonu ne pripada vladi, već vama. Ako vam ostane u džepu, to jača naše gospodarstvo," rekao je predsjednik.

Tijekom protekle godine, zahvaljujući jačanju gospodarstva, otvoreno je više od milijun novih radnih mjesta. No, najnovije statistike pokazuju da bi George Bush mogao postati prvi predsjednik nakon Herberta Hoovera iz tridesetih godina, u čijem je mandatu zemlja izgubila više radnih mjesta, nego što ih je dobila.

XS
SM
MD
LG