Linkovi

New York: Umjetnici planiraju prosvjede za republikansku konvenciju (27/8/04) - 2004-08-27


Pred dolazeću nacionalnu konvenciju Republikanske stranke, niz organizacija planira prosvjede u New Yorku. Među njima su i – umjetnici. Sutra, dva dana prije početka konvencije, počinje Festival umjetnosti i ideja "Imagine", koji će javnosti ponuditi oko 200 predstava, koje organizatori opisuju kao "odgovor stranačkoj politici".

Za 1. rujna zakazan je tihi prosvjed, u kojem bi oko pet tisuća ljudi trebalo ispuniti ulice u blizini dvorane Madison Square Garden. Sudionici će na 15 minuta držati u podignutim rukama otpusna pisma, u znak prosvjeda protiv – kako kažu – nedozvoljive stope nezaposlenosti. Organizatori, naime, kažu da je administracija predsjednika Busha učinila vrlo malo na uklanjanju nezaposlenosti, te da je u New Yorku stopa nezaposlenosti 30 posto viša od nacionalnog prosjeka. U prosvjednim aktivnostima sudjelovat će, kako je najavljeno, i niz poznatih ličnosti, kao što su Lauren Bacall, Robert Altman, komičarka Margaret Cho, Spike Lee i Marisa Tomei.

U okviru festivala "Imagine" bit će prikazana i predstava "Bring It On", koja kroz satirične skečeve i songove E.I. Doctorowa, Calvina Trillina i Mary Gordon, ismijava Bushovu Bijelu kuću. Ta će predstava biti prikazana na dan predsjednikovog službenog prihvaćanja republikanske nominacije na dolazećim izborima, zajedno s prijenosom konvencije uživo.

XS
SM
MD
LG