Linkovi

Partnerska inicijativa za Srednji istok (27/8/04) - 2004-08-27


Diljem Srednjeg istoka, osobne, političke i ekonomske slobode još su uvijek rijetkost. Zapadne zemlje, uključujući i Sjedinjene Države, ranije su običavale pronalaziti izgovore za nedostatak slobode u arapskom ili muslimanskom svijetu. Nadale su se, kao što je rekao predsjednik Bush, da će "kupiti stabilnost pod cijenu slobode." No, ta politika nije bila uspješna. Umjesto toga, pomogla je da se Srednji istok razvije u rasadnik za islamski terorizam. No, razdoblje popuštanja arapskim diktatorima, prošlo je. Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da su "Sjedinjene Države usvojile naprednu strategiju slobode za Srednji istok." "Podržavamo narod Afganistana i Iraka u njihovoj borbi protiv terorista i ekstremizma i u njihovim naporima na izgradnji demokratske vlasti. Udružili smo se s našim saveznicima iz NATO saveza i skupine G-8 da bismo pomogli stanovništvu šireg Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike u otvaranju novih radnih mjesta, proširenju pristupa kapitalu, jačanju pismenosti i kvalitete obrazovanja, zaštiti ljudskih prava i napredovanju prema demokraciji," rekla je gospođa Rice.

U nedavnim izvještajima Ujedinjenih naroda, koje su sastavili arapski intelektualci, jasno se vidi da je pomanjkanje demokracije glavni razlog stagnacije gospodarstva i društva arapskih zemalja na gotovo svim poljima.

U žarištu američkih napora su posebno prava žena. Dva nedavna programa, pod pokroviteljstvom nove američke Partnerske inicijative za Srednji istok, bila su usmjerena na pružanje pomoći ženama u arapskim zemljama, kako bi mogle efikasno sudjelovati u političkom procesu. U Alžiru i Tunisu održane su radionice na kojima su žene učile političke vještine, kao što su planiranje predizbornih kampanja, razvijanje predizbornih poruka i odnosi s medijima. U Maroku, Sjedinjene Države pomažu jednoj kazališnoj trupi da postavi predstave koje pokazuju zlo koje ženama i djevojčicama nanosi zlostavljanje.

"Ovi napori polaze od jednostavnog načela," rekla je savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice. "Amerika je stala na stranu milijuna ljudi u muslimanskom svijetu koji čeznu za slobodom, koji cijene obrazovanje i napredak, te koji traže ekonomske mogućnosti za napredovanje za sebe i svoju djecu."

XS
SM
MD
LG