Linkovi

Cijena nafte porasla nakon nasilja i sabotaža u Iraku (27/8/04) - 2004-08-26


Cijene sirove nafte ponovo su porasle nakon jučerašnjeg velikog pada. Razlog: najnovije nasilje i sabotaže u Iraku koje su dovele do oživljavanja bojazni da bi moglo doći do teškoća u opskrbi tim energentom. Na burzi u New Yorku cijena barela je porasla za 30 centi i iznosi 43 dolara i 77 centi. .

Američka vlada dodijelila je dva identična ugovora, vrijedna po 45 milijuna dolara, za proizvodnju sustava obrane američkih putničkih zrakoplova od protuavionskih raketa ispaljenih iz ručnog lansera. Ugovore su dobile tvrtke Northrop Grumman i BAE Systems. Njihov je zadatak da razviju i testiraju prototip u sljedećih 18 mjeseci. Radi se o tržištu koje bi moglo vrijediti milijarde dolara, a američka vlada utvrđuje troškove i učinkovitost adaptacije postojeće vojne tehnologije za civilno zrakoplovstvo.

I na kraju ovog bloka recimo da su tri najveća japanska proizvođača automobila, Toyota, Nissan i Honda izvjestili o povećanju globalne proizvodnje. Toyota, primjerice, bilježi povećanu proizvodnju na europskom i sjeverno-američkom tržištu čak 31 mjesec zaredom. Dva manja proizvođača, Mazda i Mitsubishi, imali su lošiju prodaju te su zbog toga smanjili proizvodnju.

XS
SM
MD
LG