Linkovi

Srčane bolesti kod žena imaju drugačije simptome nego kod muškaraca (25/8/04) - 2004-08-25


Svaka peta žena u Sjedinjenim Državama pati od neke srčane poteškoće ili bolesti. A, od bolesti srca umire značajno više žena nego muškaraca. Jedna nova studija, međutim, pokazuje da se kod mnogih žena krivo postavi dijagnoza jer su njihovi simptomi drugačiji od onih muškaraca.

Liječnici su proveli studiju na više od 20 tisuća pacijentica u 14 zemalja i ustanovili da 8 posto od onih kod kojih je otkrivena srčana bolest nikad nije osjetilo nikakvu bol u prsima. Upravo kod tih žena, bez bolova u prsima, tri puta je veća vjerojatnost da će umrijeti od srčane bolesti.

Umjesto jake boli, žene često pate od nedostatka daha ili bola u lopatici, čeljusti ili vratu, ili se dožive 'napade' jakog znojenja, mučnine, povraćanja ili nesvijesti.

Dijagnostički testovi koje liječnici koriste za otkrivanje srčanih bolesti, poput EKG-a, kod žena ponekad ne pokazuju pravo stanje stvari zbog hormonalnih fluktuacija.

Liječnici kažu da bi ehokardiogram mogao biti bolji test za žene, jer kardiolozi mogu vidjeti stvarni protok krvi kroz srčane komore.

Studija preporuča da liječnici - posebice oni u odjelima za intenzivnu skrb - obrate više pažnje na često vrlo diskretne znakove koji bi omogućili ranu dijagnozu srčanih poteškoća kod žena.

XS
SM
MD
LG