Linkovi

Treba li od Rumsfelda tražiti ostavku zbog Abu Ghraiba? (25/8/04) - 2004-08-25


Bila bi greška da Donald Rumsfeld podnese ostavku zbog zbivanja u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib - zaključuju bivši američki ministri obrane povodom istrage o odgovornosti za zlostavljanje iračkih zatvorenika, piše "New York Times". Unatoč tome što odgovornost - kako je zaključio istražni panel - dopire do vrhova Pentagona, granicu treba povući ispred vrata ministra Rumsfelda.

Kada bi ministar trebao podnijeti ostavku svaki puta kada netko od njegovih podređenih pogriješi, na sastancima kabineta bi sjedila tek pokoja osoba, jer bi većina stalno bila pod ostavkom - kaže Harold Brown, ministar obrane za predsjednika Jimmyja Cartera, a prenosi njujorški list. "Washington Post", pak, dodaje da dok ministru Rumsfeldu ostaje ipak mrlja na karijeri, prave krivce treba potražiti u čelništvu vojske, koje je 'proučilo povijesne udžbenike - ali, one krive!' Usredotočivši se na problem izbjeglica, koji se pojavio u prvom Zaljevskom ratu, 1991, vojno čelništvo je skrenulo pažnju s drugih sukoba u kojima bi unutrašnje previranje uslijedilo nakon invazije.

U lakšem je tonu napis iz bostinskog "Christian Science Monitora", naslovljen: "Oh, samo da mi to nije izletjelo". Poanta: i javno i privatno, Amerikanci prečesto prije nešto kažu nego što promisle, a vrlo često to kasnije zažale. Tema se nametnula tijekom predizborne kampanje - od verbalnih gafova predsjednika Busha, preko prostih riječi dopredsjednika Cheneya, pa do grubog odgovora novinaru supruge Johna Kerryja, Therese Heinz Kerry.

Kako piše bostonski list, Amerikance je obuhvatila nekontrolirana iskrenost i to u mjeri u kojoj se može smatrati kulturološkom pojavom. Uzrok - barem jedan mogući - kako piše Monitor, mogla bi biti poplava televizijskih emisija u kojima se i otvaraju srca i ispovijeda vlastiti život pred milijunskom publikom, poput emisija Opre Winfrey.

XS
SM
MD
LG