Linkovi

Condoleeza Rice o Iraku (25/8/04) - 2004-08-25


Iračani više ne strahuju od Saddama Husseina i njegove stranke Baath. Iračani sada mogu slobodno prakticirati svoju vjeru kako želi. Većina svetišta ponovno je otvorena nakon više desetljeća. Irački narod također poduzima prve teške korake prema izgradnji demokracije. Irački premijer Iyad Allawi izjavio je: "Irački narod odlučio je promicati demokraciju i to će i učiniti."

U Iraku sada služe vojnici iz šesnaest zemalja NATO saveza. Jedan od glavnih ciljeva NATO saveza u Iraku je obučiti iračke snage kako bi bile sposobne preuzeti glavnu ulogu u zaštiti zemlje.

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice kaže da "je slobodni i stabilni Irak u svačijem interesu."

"Ne možemo priuštiti neuspjeh u Iraku. Mislim da jedan primjer te odlučnosti i spremnost NATO saveza da osigura obuku za iračke snage. Možete također primijetiti da je većina europskih država ponovno uspostavila diplomatske odnose s Irakom, da vodi razgovore o ekonomskim odnosima i tako dalje," rekla je.

Irački Kurdi, šijiti, suniti i drugi, kazala je gospođa Rice, jasno pokazuju da žele živjeti zajedno u jedinstvenom Iraku.

"Istaknula bih, na primjer, da je, kada je terorist Abu Musab al-Zarqawi pokušao posijati razdor među raznim etničkim zajednicama, kurdsko čelništvo u roku od dvadeset i četiri sata, nakon njegovih napada u šijitskim područjima, izražavalo solidarnost sa šijitima," kazala je.

Irak je jednom imao najgoru vladu na Srednjem istoku, kazao je predsjednik George Bush, dodajući da ta zemlja a sada ima priliku postati uzor za reforme u cijeloj regiji.

XS
SM
MD
LG