Linkovi

Guantanamo Bay: Počeli postupci protiv četvorice optuženih terorista (25/8/04) - 2004-08-25


U američkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi započeli su sudski postupci protiv četiri neprijateljska borca, optužena za ratne zločine. Optužnica ih tereti za suradnju s teroristima koji prijete Sjedinjenim Državama. Pred sud je prvi izišao jemenski državljanin Salim Ahmed Hamdan, za koje se vjeruje da je bio tjelohranitelj Osame bin Ladena.

Ročište je počelo pojavljivanjem Hamdana pred sudom. Tužitelji tvrde da je Hamdan radio za bin Ladena i da je nabavio oružje za al-Qaidu prije terorističkih napada na New York i Washington. Hamdanov odvjetnik, mornarički časnik Charles Swift, rekao je novinarima da ga njegov klijent još uvijek pita – zašto je na sudu.

"Kaže da nikada nije ubio niti jednog Amerikanca, da nije nosio oružje, da nije bio pripadnik niti al-Qaide, niti talibana i da za to nije ni optužen," kazao je.

Vojni tužitelji i dužnosnici koji sudjeluju na suđenjima ne smiju razgovarati s novinarima. Pentagon je priopćio da se sva četvorica optuženih terorista smatraju nevinima i da će im se suditi pravedno. No, organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su ove procese kao nepravedne, jer će i suci i tužitelji i članovi porote – vojni časnici.

XS
SM
MD
LG