Linkovi

Hrvatski rukometaši u polufinalu protiv Mađarske (25/8/04) - 2004-08-25


Utorak je na olimpijadi donio novu žetvu medalja s kojima su Sjedinjene Države na čelu dobitnika s ukupno 71 odličjem, od čega je 25 zlatnih. Kina ima 24 zlatnih medalja, a ukupno 51, a Japan - 15 zlatnih.

Atletika je bila u središtu pažnje, posebice s novim rekordom u skoku s motkom Ruskinje Jelene Isinbajeve od 4 metra i 91 centimetra. Čeh Roman Sebrle novi je prvak u desetoboju s olimpijskim rekordom od 8893 boda. Zlato na sto metara s preponama za žene odnijela je Amerikanka Joanna Hayes, također s novim olimpijskim rekordom. Tonique Williams-Darling s Bahama bila je najbrža na 400 metara, a Marokanac Hicham El Guerrouj je prvi prošao liniju cilja na 1500 metara. Kenijski trkači su odnijeli sve tri medalje na 3000 metara s preponama.

U ekipnim sportovima, hrvatski rukometaši su pobjedom nad Grčkom s 33 prema 27 osigurali polufinalni ogled protiv odabranika Mađarske. Irački nogometaši izgubili su u polufinalu od Paragvaja, te se u petak bore za broncu protiv Italije. Ukoliko je osvoje, bit će to prvo olimpijsko odličje za njihovu zemlju nakon 44 godine. I Paragvaju je finalna bitka protiv Argentine prva prigoda za osvajanje bilo kakve medalje na olimpijadi.

Od drugih zbivanja, dužnosnici Međunarodnog olimpijskog odbora istražuju slučaj prvaka u bacanju diska. Mađara Roberta Fazekasa, koji je, kako ga se optužuje, 'mućkao' nešto s uzorkom urina na testiranju. Ukoliko bude proglašen krivim, Fazekas će izgubiti medalju i biti izbačen s igara kao drugi atletičar koji bi ostao bez zlata nakon Irine Korženko, bacačice kugle, koja je izbačena zbog dopinga. Olimpijske terene potresao je jučer manji potres … pravi potres, a ne onaj koji još uvijek potresa mušku gimnastiku gdje se nastavlja kontroverza oko zlata Paula Hamma, odnosno izgubljenog zlata južnokorejskog natjecatelja Yun Tae Younga.

Danas se nude finalna natjecanja u 11 sportova. Atletičarke trče na 200 i 400 metara s preponama, odnosno bacaju kladivo. Biciklistice održavaju finale u utrci na bodove. Rvači grčko-rimskim stilom ogledaju se u finalnim natjecanjima u četiri težinske kategorije, konjička natjecanja završavaju finalom dresaža u pojedinačnom natjecanju. Završava i dugo i zamorno natjecanje žena u trijatlonu, a, za publiku jedno od najgledanijih je - finale sinhroniziranog plivanja. Jedriličari imaju finale u klasi maestral.

XS
SM
MD
LG