Linkovi

Kerry ponovio poziv Rumsfeldu da podnese ostavku (26/8/04) - 2004-08-25


Demokratski predsjednički kandidat John Kerry pozvao je ministra obrane Donalda Rumsfelda da podnese ostavku, nakon što je neovisna komisija zaključila da odgovornost za zlostavljanje zatvorenika u Iraku ide do najviših vrhova u Pentagonu.

Senator Kerry zatražio je ostavku ministra Rumsfelda da predizbornom skupu u Philadelphiji, da nakon što je neovisna komisija, koja je istraživala zlostavljanje zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, zaključila da odgovornost dijelom leži i na čelništvu u Ministarstvu obrane.

"Nedostatak odgovornosti za jednu od najgorih pogrešnih procjena u bilo kojem angažiranju američkih snaga u povijesti leži u odgovornosti civila. Već sam prije nekoliko mjeseci pozvao ministra Rumsfelda da preuzme tu odgovornost i danas ga ponovno pozivam da podnese ostavku zato što nije učinio ono što je trebao učiniti," kazao je Kerry.

U izvještaju neovisne komisije, objavljenom početkom tjedna, ne traži se ostavka ministra Rumsfelda, te nema naznaka da se ta mogućnost uopće razmatrala.

U međuvremenu, Kerryjev pristaša, bivši senator Max Cleland pokušao je predsjedniku Bushu na njegovom ranču u Teksasu predati pismo u kojem ga poziva da osudi političku reklamnu poruku, u kojoj skupina vijetnamskih veterana kritizira Kerryjevu vojnu službu u Vijetnamu. Max Cleland i sam je veteran, koji je u Vijetnamu izgubio obje noge i jednu ruku. Bivšem senatoru nije bio omogućen pristup predsjednikovom ranču, tako da nije uspio predati pismo, koje su potpisala još sedmorica demokratskih senatora – veterana.

"Hoćemo da se George Bush izjasni. Hoćemo da istupi i osudi ovakve poruke, u kojima se napada hrabra vojna služba jednog Amerikanca. No, iza te poruke kriju se upravo on i njegov izborni stožer," rekao je senator Cleland.

Izborni stožer predsjednika Busha odgovorio je da nema nikakve veze sa skupinom veterana, koja je snimila spornu tv poruku. Predsjednik je u ponedjeljak pohvalno govorio o ratnoj službi senatora Kerrya i izrazio svoje protivljenje svim političkim reklamnim porukama, koje financiraju neovisne skupine, koje nisu povezane s predizbornim stožerima.

"Mislim da bismo morali misliti o tome tko će najbolje voditi ovu zemlju u ratu protiv terora. Ja ću nastaviti sa svojim pokušajima da uvjerim američki narod da sam upravo ja ta osoba. Mislim da bismo se trebali okrenuti budućnosti, a ne prošlosti," kazao je predsjednik Bush.

U međuvremenu, republikanski odvjetnik u predsjednikovom predizbornom stožeru podnio je ostavku nakon što je priznao da je skupini veterana, koja je snimila poruku protiv Johna Kerrya, pomogao pravnim savjetima.

Plan Johna Kerrya za jačanje gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta dobio je podršku 10 dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju. U otvorenom pismu, Nobelovci nazivaju gospodarsku politiku predsjednika Busha “lakoumnom i ekstremnom “, dodajući da ona ugrožava amerčko gospodarstvo. Gospodin Kerry tvrdi da je milijun I 800 tisuća radnih mjesta izgubljeno u posljednje četiri godine te da je obiteljski prihod zabilježio pad. Obećao je da će – bude li izabran za predsjendika – on stvoriti dobro plaćena radna mjesta te pospješiti gospodarstvo smanjenjem poreza i obuzdavanjem sve viših troškova zdravstvene skrbi.

XS
SM
MD
LG