Linkovi

'Širom otvorene oči' - kvekerska anti-ratna izložba (25/8/04) - 2004-08-24


Prizori rata u Iraku – srušene zgrade, zapaljeni automobili – gotovo su stalno prisutni na američkoj televiziji. Priče o tragičnim ljudskim sudbinama na televiziji je znatno teže vidjeti. Jedna kvekerska organizacija iz Sjedinjenih Država, koja se zalaže za socijalnu pravdu i mir, odlučila je podsjetiti Amerikance na okrutnosti rata. Karen Brown posjetila je putujuću izložbu ove organizacije pod naslovom “Širom otvorene oči”, koja je postavljena u Amherstu u saveznoj državi Massachusetts.

Središte izložbe posvećeno je eksponatu koji se sastoji od 900 pari crnih vojnih čizama poredanih na travi. Na svakom paru nalazi se natpis s imenom, dobi i adresom američkog vojnika koji je poginuo u Iraku. Sa svakom novom žrtvom, organizatori dodaju novi par čizama. Pored njih, tisuće pari cipela - svaka predstavlja deset iračkih civila koji su poginuli od početka američke invazije.

Abby Jinx iz nevladine organizacije Sage, koja je kosponzor izložbe u Amherstu, kaže: "Stalno slušamo o brojevima - poginulo je 908 vojnika, poginule su tisuće iračkih civila… No kad vidite izložene čizme, stvari postaju veoma osobne, stvarnije…Vidite cipele koje predstavljaju civile, vidite cipele beba, tenisice trogodišnjaka…"

Čizme i cipele – eksponati ove izložbe – prevoze se diljem Amerike u velikom kombiju; za svaku izložbu dobrovoljcima treba nekoliko sati da ih postave u skladu s planom izložbe. Jedna od posjetiteljica, Jennifer Alonzo je i prije rata u Iraku sudjelovala u anti-ratnim prosvjedima. "Za mene je rat političko pitanje. Dolaskom na ovu izložbu želim iznijeti svoje mišljenje. Meni osobno u Iraku nitko bližnji nije poginuo. Međutim, kada vidite sve ove ljude koji su poginuli, koji su desetak godina mlađi od mene, kojima je prekinuto školovanje…to je užasno."

Ema Doren, koja je nedavno diplomirala na koledžu Hampshire kaže da je ovakva tiha i nenametljiva izložba učinkovitija u širenju anti-ratne poruke nego glasni prosvjedi: "Ovako nešto privlači ljude koji inače ne bi otišli na ulični prosvjed. Oni ne mogu a da se ne zaustave i upitaju se o čemu se ovdje zaista radi. Mislim da je na neki način ovo puno učinkovitije zato što dopire do ljudi koji u drugim okolnostima ne bi stali i zamislili se nad nekim pitanjima."

Lloyda Adamis je useljenica iz Kube, koja je služila u američkom ratnom zrakoplovstvu tijekom Vijetnamskog rata. Njezin 17-godišnji sin želi postati vojnik, kad završi srednju školu. Nju to brine, jer se plaši da bi mogao biti upućen u Irak: "Želim da moj sin vidi ovu izložbu. Znam da će mu stvarnost biti teška, ali mora postojati način da se probudimo, naša se djeca trebaju probuditi i uvidjeti da rat nije način riješavanja problema…"

Prije nego je izložba krenula iz Massachusettsa u Vermont, organizatori su dodali još jedan par čizama, za vojnika koji je nakon povratka iz Iraka izvršio samoubojstvo. Izložba je počela svoj put u siječnju u Chicagu i nastavit će putovati - a na žalost i rasti - do kraja godine.

XS
SM
MD
LG