Linkovi

Tenet se protivi transformaciji američkih obavještajnih agencija (24/8/04) - 2004-08-24


Washington Post piše da je plan republikanaca u Senatu o transformaciji američkih obavještajnih agencija naišao na hladan prijem kod mnogih uključujući i predsjednika Busha. Američki predsjednik je ipak rekao da Bijela kuća razmatra sve opcije, ali je upozorio da će se suprotstaviti bilo kakvom prijedlogu kojim bi se stvorio novi sloj birokracije u predsjednikovoj ekipi za nacionalnu sigurnost.

Novi prijedlog zakona na 139 stranica, koji je predstavljen jučer, uključuje oduzimanje niza ovlasti Središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-i. Najžešću kritiku takvog plana izrazio je donedavni direktor CIA-e, George Tenet, koji je rekao da prijedlog odražava opasno nerazumijevanje funkcioniranja obavještajne zajednice. “Prijedlog senatora Robertsa još je jedna epizoda u utrkivanju da se izvrše kozmetičke promjene, a da bi se pokazalo kako se nešto čini. Vrijeme je da netko stane na kočnicu prije nego što politiziranje gurne sigurnost Amerikanaca u ponor”, napisao je George Tenet u posebnom priopćenju, stoji u Washington Postu.

A pred skoru Republikansku konvenciju u New Yorku Christian Science Monitor piše da su mladi danas znatno skloniji prihvaćanju konzervativizma nego ranije. List prenosi rezultate istraživanja Sveučilišta Kalifornije iz 2001. godine prema kojem je 60 do 70 posto mladih izrazilo podrške za konzervativne društvene inicijative kao što su uvođenje molitvi u školu, izdvajanje državnih sredstava za vjerske dobrotovorne organizacije i ograničavanje pobačaja.

XS
SM
MD
LG