Linkovi

Koliko svjetska tržišta nafte utječu na cijene nafte? (24/08/04) - 2004-08-24


U prvih osam mjeseci 2004, cijene sirove nafte porasle su za 44 posto, dosegnuvši rekordnu razinu. Analitičari vjeruju da bi barel ove sirovine uskoro mogao prijeći i 50 dolara.

Cijene nafte utvrđuju se na vrlo složenom svjetskom tržištu. Naftne kompanije nemaju punu kontrolu nad cijenom svoje nafte od crpilišta do benzinske postaje. Najvažnija mjesta za trgovinu naftom su Trgovinska burza u New Yorku, te Međunarodna naftna burza u Londonu. Trgovci mogu kupovati naftu za trenutnu isporuku, kao i za buduću isporuku. Posebno je važno trgovanje naftom za trenutnu isporuku, kroz koje se u svakom trenutku održava ravnoteža između ponude i potražnje. S druge strane, trgovanjem naftom za buduću isporuku, kupci mogu unaprijed kupiti naftu po povoljnoj cijeni, ali mogu i biti sigurni da će, kada im zatreba, nafte imati dovoljno. No, kako kaže Ben Brockwell iz Organizacije za informacije o cijenama nafte, kupci mogu trgovanjem naftom za buduću isporuku kontrolirati i sadašnje i buduće cijene nafte.

"Avio-prijevoznik Southwest Airlines sklopio je ugovor o kupnji nafte za četiri godine unaprijed po prosječnoj cijeni od 25 dolara po barelu. Sada tu naftu mogu prodati po 45 dolara po barelu, zaraditi 20 dolara profita i upotrijebiti taj profit da bi amortizirali sve više cijene kerozina," objašnjava Brockwell.

Na tržište nafte ne utječu samo ponuda i potražnja, već i događaji u svijetu. Na primjer, cijena nafte mijenja se u skladu s najavama OPEC-a o promjenama proizvodnih kvota ili vijestima iz Iraka. Na tržište naftom utječe i vrijednost američkog dolara. Naftom se trguje upravo u dolarima, pa kada mu vrijednost počne padati, izvoznici nafte počnu dizati cijene. No, na burzama ne trguju samo kupci i prodavači, već i spekulatori i veliki ulagači, koji preprodaju naftu isključivo zbog profita. Ekonomist John Felmy iz Američkog instituta za naftu objašnjava njihovu važnost na tržištu.

"Ti ulagači su vrlo veliki. Na tržištu sudjeluju s ogromnim svotama novca i zato mogu znatno utjecati na kretanje cijena," kaže Felmy.

Analitičari kažu da zapravo tek 2 posto nafte za buduću isporuku bude isporučeno konačnom kupcu, a sve drugo se preprodaje u više ciklusa. Iako cijene nafte rastu već godinu i pol, povijest je pokazala da mogu i padati, kao što se to dogodilo nakon rata u Perzijskom zaljevu 1991. Burzovni mešetar Steve Bellino opisuje jednostavno ekonomsko pravilo koje može potpuno izmijeniti tržišne trendove.

"Porast cijena može se spriječiti – dizanjem cijena. U jednom trenutku cijene će postati tako visoke da će početi usporavati gospodarski rast, što znači da će potražnja početi padati. A kada se to dogodi, spekulatori će se povući s tržišta i cijene nafte će također početi padati," kaže Bellino.

Ipak, tržište nafte, kao i svako drugo tržište, prije svega reagira na promjene u ponudi i potražnji.

XS
SM
MD
LG