Linkovi

OI: Trijumf Amerikanaca na 400 metara (24/8/04) - 2004-08-24


Na Olimpijskim igrama u Ateni jučer je dominirala kraljica sportova – atletika. Sjedinjene Države osvojile su još jednu zlatnu medalju pobjedom Jeremya Warinera na 400 metara. Wariner postavio novi vlastiti rekord s 44 sekunde, a drugoplasirani i trećeplasirani također su bili Amerikanci, Otis Harris i Derrick Brew.

Britanka Kelly Holmes osvojila je zlato na 800 metara pred Hasnom Benhassi iz Maroka i Slovenkom Jolanom Ceplak. U utrci na pet kilometara prvo mjesto pripalo je Meseret Defar iz Etiopije dok je Francoise Mbango Etone iz Kameruna osvojila zlato u troskoku i tako postala prva kamerunska sportašica s najsjajnijim olimpijskim odličjem.

Kad smo kod atletike recimo da je pitanje što će biti s nastupom najbolje hrvatske atletičarke Blanke Vlašić koja se razboljela. Prema jednom izvoru njen nastup je upitan, a prema drugom danas putuje u Atenu, prema planu, i sigurno će nastupiti. Blanka Vlašić već nekoliko dana ima virozu, a jučer ujutro je još jednom bila na infuziji.

Na košarkaškom turniru bilo je iznenađenja, a najveće je priredila selekcija Kine koja je iz daljnjeg natjecanja izbacila svjetske prvake Srbiju i Crnu Goru. Kinezi su zaostajali u većem dijelu susreta, a u jednom trenutku posljednje četvrtine Yao Ming i njegovi suigrači postigli su deset koševa zaredom da bi na kraju pobjedili 67-66. Kina će u četvrtfinalu igrati protiv Litve, a Srbija i Crna Gora igrat će utakmicu za 11-to mjesto. Italija je iznenadila Argentinu, a Sjedinjene Države nisu imale problema s Angolom. U ostalim susretima četvrtfinala snage će odmjeriti Italija i Puerto Rico, Grčka se sastaje s Argentinom, a Španjolska sa Sjedinjenim Državama.

Američke nogometašice su ušle u finale pobjedom nad Njemačkom od 2-1 gdje će igrati protiv Brazila koji je, pak, svladao Švedsku. Amerikanke su osvojile zlatnu medalju u softballu trijumfiravši nad Australijom 5-1. Američka ekipa je pobjedila u svih devet utakmica s ukupnim rezultatom 51 –1.

I naravno pogled na ljestvicu dobitnika medalja. Najviše ih imaju Sjedinjene Države – 66, a sljedi Kina s 50 odličja. Zanimljivo je da obje zemlje imaju jednaki broj zlatnih medalja – 23. Na trećem mjestu je Japan s 32 medalje od čega 15 zlatnih.

XS
SM
MD
LG