Linkovi

NATO savez organizirao u Splitu seminar o medicinskoj evakuaciji zrakoplovima (25/8/04) - 2004-08-24


U Splitu je završio teorijski dio seminara Zrakoplovna medicinska evakuacija koji peti put organiziraju NATO i Partnerstvo za mir, a ove im je godine domaćin Hrvatska ratna mornarica. Uz domaće časnike i dočasnike u radu skupa sudjelovalo je više od pedeset predstavnika NATO-a i Partnerstva za mir.

Svrha seminara Zrakoplovna medicinska evakuacija je razmjena iskustava zemalja sudionica te unapređivanje sustava zrakoplovne medicinske evakuacije.

Berislav Rončević ministar obrane Republike Hrvatske obraćajući se predstavnicima na seminaru kazao je kako će ovaj skup doprinjeti oblikovanju jedinstvene ratne medicinske doktrine kompaktibilne NATO-u.

Hrvatski ministar obrane istaknuo je kako je ovaj seminar još jedna aktivnost u nastojanju ministarstva obrane i hrvatske vlade ka približavanju NATO-u i usvajanju NATO standarda te je dodao:

“Za nas ova aktivnost svakim danom dobija sve više na značaju budući da moramo riješiti cjeloviti sustav medicinskog zbrinjavanja otočana i u drugom dijelu za vrijeme turističke sezone intenzovnog prometa na našim cestama, a očekuje se da će on biti u sve većem i većem intezitetu sa otvaranjem novih kilometara auto cesta moramo riješiti cjeloviti sustav avio zbrinjavanja najugroženijih stradalnika u prometnim nesrećama.”

Berislav Rončević istaknuo je važnost kupnje nekoliko helikoptera za prijevoz unesrećenih u čemu će ministartsvo obrane dati potporu s pilotima i održavanjem aparata.

Pukovnik Juergen Knueppel načelnik je saniteta NATO zapovjedništva za sjever. Dolazi iz baze Ramstein u Njemačkoj. Pukovnik Knueppel voditelj je seminara Zrakoplovna medicinska evakuacija. Smatra da vojne snage trebaju nastaviti suradnju i pomagati civilnim službama na polju medicinske evakuacije u zraku: “Ističem važnost standardizacije. Mislim da bi svi trebali kupovati opremu koju imaju susjedne zemlje i samo je tako moguće kvalitetno surađivati.”

Brigadir George Tirabassi zapovjednik je odjela za zrakoplovnu medicinsku evakuaciju iz zračne baze Scott u američkoj državi Ilinois. Za NATO-ov seminar Zrakoplovna medicinska evakuacija kazao je da je bilo bitno:

“Osigurati povoljne prigode za puno zemalja među kojima su i članice NATO-a te zajedno razgovarati o zrakoplovnoj medicinskoj evakuaciji i vidjeti na koji način to čine pojedine države u prevoženju pacijenata s jednoj kraja zemlje na drugi. Razmjenjujemo ideje u jednom multinacionalnom okružju što je zaista vrijedno, ali na kraju zaključujemo da radimo na vrlo sličan način.”

Zadnjeg dana seminara organizirat će se pokazna vježba spašavanja pacijenta koji će biti dovezen na heliodrom splitske bolnice Firule.

XS
SM
MD
LG