Linkovi

'Tihi ubojica' među Amerikancima (24/8/04) - 2004-08-24


Broj Amerikanaca s visokim krvnim tlakom u proteklih je deset godina porastao za 30 posto – pokazalo je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa "Hypertension".

Najmanje 65 milijuna odraslih Amerikanaca ima krvni pritisak koji je toliko visok da ih izlaže opasnosti od srčanog ili moždanog udara. Liječnici vjeruju da je jedan od mogućih razloga za ovakvo dramatično povećanje broja "visokotlakaša" je životni stil sa sve manje kretanja i sve više hrane. Drugi faktor je, kažu liječnici, činjenica da Amerikanci jednostavno žive sve duže. Naime, starije osobe posebno su osjetljive na visoki krvni tlak. Na primjer, 70-godišnjak ima 75 posto šanse da će imati visoki tlak.

Američka kardiološka udruga preporučuje redovita godišnja mjerenja krvnog tlaka, no istraživanje, koje je provedeno u suradnji s američkog Ministarstva zdravstva, pokazuje da mnogi pacijenti uopće nisu svjesni da im je krvni pritisak previsok. Liječnici visoki tlak zovu "tihim ubojicom", jer nema simptoma, pa ljudi mogu od njega godinama patiti, a da toga uopće nisu svjesni.

XS
SM
MD
LG