Linkovi

Irak: Snažne eksplozije u Najafu (22/8/04) - 2004-08-22


U Iraku – snažne eksplozije potresle su sveti šijitski grad Najaf, nakon što su paravojne snage odbile napustiti džamiju Imama Ailja. Svjedoci kažu da su, u trenutku kada su se začule eksplozije, vidjeli američke borbene zrakoplove kako nadlijeću grad. Najnoviji napad izveden je u trenutku kada su pregovori između visokog šijitskog svećenstva i radikalnog svećenika Moqtade al-Sadra oko predaje došli na mrtvu točku. Suradnici velikog ajatolaha Alija al-Sistanija kažu da al-Sadrovi borci moraju napustiti džamiju, zaključati vrata i predati ključ al-Sistanijevom osoblju. No, al-Sadrovi pristaše kažu da al-Sistani mora poslati delegaciju koja će napraviti inventar vrijednih stvari u džamiji, kako ih se ne bi moglo optužiti da su nešto oštetili ili ukrali.

Al-Sadrovi suradnici kažu da će militanti uskoro pustiti na slobodu američkog novinara Micaha Garena, kojeg su oteli prije nekoliko dana. Kako je rečeno, oni su u kontaktu s otmičarima, koji se nazivaju Brigadom mučenika. U petak je arapska televizija emitirala snimku, na kojoj Garen kaže da se otmičari dobro odnose prema njemu. U međuvremenu, još uvijek nije utvrđena sudbina talijanskog novinara Enza Baldonija još uvijek nije utvrđena. Baldoni je nestao u četvrtak na putu za Najaf. Tijelo njegovog prevoditelja pronađeno je u blizini tog grada. Ne zna se ni sudbina dvojice francuskih novinara, koji se već dva dana ne javljaju.

Jedan je poljski vojnik ubijen, a šestorica su ranjena u eksploziji automobila-bombe u blizini Hile, južno od Bagdada. Na jugu Bagdada ubijen je jedan američki vojnik, a dvojica su ranjena, kada je na njihovo vozilo bačena ručna bomba. U međuvremenu, na jugu Iraka, oko 30 kilometara od luke Basra, saboteri su napali jedan naftovod, no nisu pričinili veću štetu.

XS
SM
MD
LG