Linkovi

Predizborna kampanja: Rat televizijskim porukama (22/8/04) - 2004-08-22


Izborne kampanje se zahuktavaju, a s njima i kontroverze.

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry održao je govor u Sjevernoj Karolini, saveznoj državi koja je izgubila više od 160 tisuća radnih mjesta u proizvodnji od kada je predsjednik Bush došao na vlast 2001. godine. Gospodin Kerry je rekao da je predsjednikovo smanjenje poreza pomoglo bogatim Amerikancima na štetu srednje klase. No unatoč nastupu u kojem je govorio o ekonomiji senator Kerry je u defanzivi uslijed napada skupine vojnih veterana iz Vijetnama koja ga optužuje da je lagao o svojim zaslugama u tom ratu. Skupina je upravo objavila svoju drugu promidžbenu poruku u kojoj kritizira mirovne aktivnosti Johna Kerrya, nakon povratka iz Vijetnama početkom 1970-tih godina.

"Izdao nas je u prošlosti. Kako mu sada možemo biti lojalni? – jedna je od poruka navedene skupine veterana," kaže se u poruci.

Senator Kerry kritizirao je veteransku skupinu u četvrtak optuživši je da djeluje u ime kampanje predsjednika Busha. Takvu izjavu demokratskog predsjedničkog kandidata demantirao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Predsjednik je i dalje usmjeren na pitanja s kojima se suočavaju birači. Izborna kampanja treba se baviti time, a ne prošlošću," kazao je McClellan.

New York Times" je nedavno objavio da se skupina vijetnamskih veterana - koja se protivi senatoru Kerryu - uglavnom financira sredstvima republikanskih donatora koji imaju bliske veze s obitelji Bush. Kako bi odbacila njihove napade kampanja Johna Kerrya objavila je vlastitu promidžbenu poruku u kojoj govori bivši pripadnik Zelenih beretki, Jim Rassman. Njega je 1969. godine, iz jedne vijetnamske rijeke spasio čamac Johna Kerryja.

"Na mene su pucali pripadnici Viet Konga. Očekivao sam da ću biti pogođen. Kada me on izvukao iz rijeke riskirao je svoj život da bi me spasio," priča u poruci Rassman.

Na prošlomjesečnoj nacionalnoj konvenciji stranke demokrati su stavili naglasak na postignuća senatora Kerryja u Vijetnamskom ratu uslijed naznaka da su Amerikancima na nadolazećim izborima najvažnija pitanja nacionalne sigurnosti i vanjske politike. Michael Dimock je član istraživačkog centra Pew iz Washingtona.

"Kada je u pitanju terorizam građani se slažu da postoji potreba za snažnom akcijom u teškim vremenima i u teškoj situaciji," kaže Dimock.

Istraživanja javnosti pokazuju da je najveća prednost predsjednika Busha percepcija građana koji ga vide kao odlučnog vođu u ratu protiv terorizma. No kampanja demokratskog predsjedničkog kandidata nada se da tome može parirati isticanjem borbenog iskustva Johna Kerrya u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG