Linkovi

SAD: Za izbore prikupljeno više od milijardu dolara (21/8/04) - 2004-08-21


New York Times piše da bi demokratski predsjednički kandidat John Kerry mogao platiti cijenu na izborima zato što nije brže uzvratio na kritike jedne skupine veterana Vijetnamskog rata koja je dovela u pitanje Kerryeve zasluge u ratu i njegovih pet odlikovanja. Navedena skupina upravo je objavila svoj drugi promidžbeni spot…

Anketa televizijske mreže CBS pokazuje da je podrška veterana za gospodina Kerrya u padu od konvencije Demokratske stranke, a neki demokrati kažu da su napadi na Johna Kerrya, najblaže rečeno, usporili zamah koji je imao nakon konvencije. Istraživanje koje je provelo Sveučilište Pennsylvanije pokazuje da je više od polovine Sjedinjenih Država ili vidjelo sporne promidžbene poruke o Johnu Kerryu ili je pak čulo za njih. U stožeru demokratskog predsjedničkog kandidata vjeruju da će istina imati jači učinak te da će na kraju ovaj slučaj naškoditi predsjedniku Bushu, a ne Johnu Kerryu, piše New York Times.

Washington Post, pak, izvještava da su dvije glavne američke stranke i neovisne političke skupine prikupile u ovom izbornom ciklusu više od milijardu dolara. To je gotovo dvostruko više nego što je prikupljeno u ovom dijelu izborne kampanje prije četiri godine. Ovakav trend pripisuje se neuobičajeno jakim emocijama koje pridonose disciplini unutar stranačkih redova.

U Washington Postu smo pronašli i podatak da je, samo u srpnju, kampanja predsjednika Busha potrošila 45 milijuna i 800 tisuća dolara te da još ima na računu 32 i pol milijuna prije nego što predsjednik Bush prihvati nominaciju Republikanske stranke na nadolazećoj konvenciji u New Yorku. Predsjednik Bush je novi rekorder po prikupljenim sredstvima za izbornu kampanju sa 242 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG