Linkovi

Evan Cornog: 'Vlast i priča: Kako su vješto sročene priče odredile politički uspjeh od Georgea Washingtona do Georgea W. Busha' (22/8/04) - 2004-08-21


Kako kampanja za američke predsjedničke izbore ulazi u posljednje mjesece, izvjesno je da će se mnogo rasprava voditi o karakteru kandidata, njihovim stajalištima o pojedinim pitanjima i viziji američke budućnosti. Pisac Evan Cornog predviđa da će obje strane pokušati pretvoriti te rasprave u uvjerljive priče o životima kandidata i životu u Americi.

Gospodin Cornog, inače, izdavač je časopisa Columbia Journalism Review i autor knjige podužeg naslova 'Vlast i priča: Kako su vješto sročene priče odredile politički uspjeh od Georgea Washingtona do Georgea W. Busha'.

Kao mornarički poručnik tijekom Drugog svjetskog rata John Kennedy bio je zapovjednik patrolnog broda tipa P-109 koji se sudario s jednim japanskim ratnim brodom i potopio u Pacifiku. Priča o tome kako je pomogao spašavanju posade inspirirala je jednu pjesmu i jedan film i postala je trajni dio predodžbe o njemu. Pokazalo da je ta priča bila veliki politički kapital budućem predsjedniku kad je započinjao svoju političku karijeru – kaže Evan Cornog."Ideja te priče poslala je nekoliko poruka o tome kakva je osoba John F. Kennedy, da je riječ o osobi velike osobne hrabrosti, o vođi... da je riječ o nekom tko može preživjeti neprijateljstvo".

U knjizi Vlast i priča Evan Cornog osvrće se na ulogu koju su priče imale u izboru kandidata na položaj, pomagale predsjednicima da ostvaruju svoje političke ciljeve i naposljetku osiguraju im mjesto u povijesti. On smatra da priča igra posebno važnu ulogu u američkom političkom životu. "Za razliku od starijih europskih zemalja koje su utemeljene oko geografskih i lingvističkih afiniteta te drugih veza, Sjedinjene Države su zemlja sagrađena na idejama i zajedničkom iskustvu. A i ideje i iskustva prenose se putem priča – bilo da je riječ o vojnicima Georgea Washingtona kod Valley Forgea ili priča o Abrahamu Lincolnu i atentatu na njega, priče o slobodi govora, vojnom junaštvu itd".

Po riječima autora Vlasti i priče, sadašnji predsjednik George Bush došao jer na položaj s pričom o osobnom preobražaju. "Vjerojatno je najvažnija priča njegova života odricanje od alkohola i produbljivanje vjere u crkvu oko njegova četrdesetog rođendana. I to je postalo središnji dio priča o Georgeu W. Bushu".

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry učinio je od iskustva u Vijetnamskom ratu središnji dio svoje predizborne kampanje. Senator Kerry je prihvatio nominaciju svoje stranke riječima: "Kao predsejdnik, vodit ću ovaj rat imajući na umu lekcije koje sam naučio u ratu…". Evan Cornog kaže da je jedan od najvještijih pripovjedača među američkim predsjednicima bio je Ronald Reagan. "Svakako Ronald Reagan nije stekao nadimak Velikog komunikatora slučajno. Bio je izuzetno dobar u pripovijedanju pozitivnih priča o Americi. A jedna od lekcija koju sam ja naučio radeći na ovoj knjizi jest da će Amerikanci puno toplije pozdraviti ljude koji pričaju pozitivne priče".

Gospodin Cornog kaže da je sadašnja administracija učinila dobar posao u objavljivanju pozitivnih priča o predsjedniku Bushu. Međutim, vjeruje da će rat u Iraku biti središnja tema priča koje će se u ovim izborima uobličavati na obje strane, a one koje će se najsnažnije dojmiti glasača, imat će veliki učinak na rezultat glasovanja.

Knjigu 'Vlast i priča: Kako su vješto sročene priče odredile politički uspjeh od Georgea Washingtona do Georgea W. Busha' objavila izdavačka kuća Penguin Press iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG