Linkovi

Iranski skandal na Olimpijadi (21/8/04) - 2004-08-21


Arash Miresmaeili, iranski prvak u judu u muha kategoriji, bio je favorit za zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Ateni. Na svečanom otvaranju, gospodin Miresmaeili nosio je zastavu svoje zemlje. Slušao je kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge kazao da "nam sportaši iz 202 zemlje pokazuju da sport ujedinjuje ljude, nadilazeći političke, nacionalne, vjerske i jezične barijere." Nakon toga, gospodin Miresmaeili je morao stajati po strani, dok mu se olimpijski san raspadao.

Iranska državna izvještajna agencija izdala je izjavu u kojoj se prenose riječi gospodina Miresmaeilija, koji je navodno rekao. "Iako sam trenirao mjesecima i u dobroj sam formi, odbio sam nastupiti u meču protiv svojeg izraelskog protivnika, u znak solidarnosti s patnjama palestinskog naroda."

Međutim, malo je onih koji vjeruju da je Arash Miresmaeili sam odlučio da odustane od natjecanja i da izabere ideološku mržnju umjesto "fair playa". Nesuđeni izraelski protivnik gospodina Miresmaeilija, Ehud Vaks, izjavio je: "Žao mi je gospodina Miresmaeilija. Siguran sam da bi se on borio, da je o tome mogao odlučivati sam. Političari mu nisu dali da se natječe. To nije pravedno prema njemu. On je bio favorit. Slomili su mu srce."

I mnogi drugi dijele mišljenje Ehuda Vaksa. Njegov stav potvrđuju i izjave iranskih dužnosnika. "Naša je politika da ne priznajemo cionistički izraelski režim ni na kojoj međunarodnoj priredbi," rekao je glasnogovornik iranske vlade Abdollah Ramazanzadeh. Glasnogovornica iranskog Olimpijskog odbora u Teheranu je na pitanja je li gospodin Miresmaeili sam odlučio odustati od natjecanja, odgovorila: "Ne." * Predsjednik George Bush je kazao da želja da predstavljaju svoju zemlju motivira olimpijske sportaše diljem svijeta.

"Okupljajući se u prijateljskom natjecanju, svi olimpijci upućuju svijetu poruku da su sloboda i nada jače od terora i beznađa."

Olimpijske igre su prilika da se nacije ujedine u veličanju izvanrednih postignuća ljudskog roda. Dužnosnici iranske vlade narušili su taj duh donijevši u Atenu predrasude i politiku.

XS
SM
MD
LG