Linkovi

Nafta na 49 dolara po barelu (20/8/04) - 2004-08-20


Cijene sirove nafte za rujan skočile su na gotovo 49 dolara po barelu u okružju strahovanja da je opasnost sabotaža iračke naftne infrastrukture mnogo vjerojatnija od obećanja Bagdada da će u dolazećim danima povećati izvoz nafte.

Nervozu svjetskih naftnih tržišta još povećava uvjerenje da OPEC - a posebice Saudijska Arabija - nije u stanju brzo povećati proizvodnju u slučaju ozbiljnog globalnog poremećaja u opskrbi naftom.

Doduše, kad se uzme u obzir inflacija, čak i tako porasle cijene nafte još uvijek su oko 8 dolara po barelu niže nego što su bile uoči prvog Zaljevskog rata. Trenutno, međutim, nervozu povećava, uz prijeteće sabotaže u Iraku, i nesigurna situacija u Venecueli, kao i problemi ruske naftne kompanije Yukos.

Od zbivanja u poslovnim krugovima, spomenimo da su željno očekivane dionice Googlea, najveće internetske tražilice, porasle za 18 posto s prvotnih 85 dolara po dionici. A Amazon.com, najveća svjetska internetska knjižara - ali i više od toga - kupila internetsku kompaniju Joyo.com, za 72 milijuna dolara. Ta je kompanija najveći internetski prodavač knjiga, glazbe i videa u Kini, čime si Amazon.com otvara vrata na to vrlo lukrativno tržište.

XS
SM
MD
LG