Linkovi

Daljnji dokazi o negdašnjoj vodi na Marsu (20/8/04) - 2004-08-20


NASA-ine robotske sonde na Marsu - Spirit i Opportunity - otkrivaju daljnje dokaze o postojanju vode u prošlosti 'crvenog planeta'.

Premda se otkazivanje rada robotskih sondi očekivalo već prije više mjeseci, obje i dalje rade gotovo besprijekorno - problemi su tek manji: zapinjući kotač na Spiritu i zaglavljeni kamenčić u drobilici Opportunityja, koji će - kako tvrde znanstvenici - biti moguće ukloniti samom robotskom rukom sonde.

Obje su sonde sletjele na Mars u siječnju, u misiju koja košta 835 milijuna dolara, odnosno relativno je jeftina u odnosu na druge NASA-ine planetarne misije. Nakon istraživanja samih mjesta na kojima su sletjele, na suprotnim stranama Marsa, obje sonde su već daleko odmakle u istraživanju okolice.

Kako su ovih dana izvijestili znanstvenici NASA-e, Spirit se uspeo deset metara visoko na brežuljak, gdje analiza tla pokazuje znatno veće koncetracije elemenata koji su aktivni u vodi, nego na vulkanskoj stijeni kratera Gusev, gdje je ova sonda sletjela.

Robotska sonda Opportunity se, upravo suprotno, spustila dublje u jedan od kratera oko područja Meridiani Planum, gdje je sletjela. Ta dublja područja pokazuju potpuno drugačije oblike i boje kamenčića, kao i slojeve tla koji još čvršće potvrđuju nekdašnje postojanje slane vode.

XS
SM
MD
LG