Linkovi

SAD zabrinute zbog Yukosa (20/8/04) - 2004-08-20


Američka vlada je izrazila zabrinutost oko sudbine ruske naftne kompanije Yukos čije su dionice naglo izgubile na vrijednosti, nakon što je ruska vlada zatražila od Yukosa da plati gotovo tri i pol milijarde dolara na ime zakašnjelog poreza. Ruske vlasti optužuju vlasnike Yukos-a za izbjegavanje plaćanja poreza, putem nezakonitih oblicika poslovanja. Medjutim, u Yukosu tvrde da su sve radili po zakonu te da su na isti način poslovale i druge ruske firme. No, ruska je vlada zamrznula Yukosove bankovne račune i ostala sredstva. Čelnici te kompanije kažu da bi to moglo zaustaviti svakodnevno poslovanje.

U medjuvremenu su pritvoreni bivši izvršni direktor Yukosa, Mihail Khodorkovsky, kao i drugi Yukosov ključni dioničar, Platon Lebedev. Sudi im se za veći broj navodnih kaznenih djela, uključujući prijevare velikih razmjera i izbjegavanje plaćanja poreza.

Zamjenik glasnogovornika u američkom Državnom tajništvu – Adam Ereli – kaže da bi slučaj Yukos "…trebao biti riješen u skladu sa zakonom, te da bi kazneni postupak trebao biti oslobodjen političkih utjecaja."

"Dojam da se ne poštuju pravila o kaznenom postupku i prijetnja pravu na privatno vlasništvo, rezultirali su time da je i ruska i medjunarodna poslovna zajednica na pojačanom oprezu. Način na koji je ovaj slučaj bio vodjen otvara pitanje da li se u Rusiji poštivaju prava investitora. To je dovelo do većeg odliva kapitala i pada novih ulaganja što, zasigurno, ima utjecaja na rusko gospodarstvo."

Promatrači sada čekaju kako bi vidjeli na koji će način slučaj Yukos biti konačno riješen.

XS
SM
MD
LG