Linkovi

Florida nakon Charleya - izbjeglice u Mariott Watersideu (21/8/04) - 2004-08-20


Izbjeglice u hotelima! Ne radi se o Hrvatskoj prije deset godina, već o situaciji na Floridi, danas. U dva superluksuzna hotela “zbrinuti” su umirovljenici iz jednog - također superluksuznog - staračkog doma, oštećenog u nedavnom tornadu Charley.

Penzionirima boravak u hotelima Marriot Waterside i Radisson Riverwalk, u gradu Tampa, plaća tvrtka Johnson Ezell Corporation, vlasnik staračkog doma South Port Square, u kojem oni inače stanuju. To ovo firmu košta 100 tisuća dolara dnevno, za više od pet stotina - nazovimo ih tako – beskućnika. Razlog da je firma uopće došla u ovu situaciju – tornado je staračkom domu otpuhao krov, te se zgrada popravlja.

Naravno, tisuće stanovnika Floride, kojima je tornado Charley porušio domove, žive u jeftinijem smještaju – u motelima, javnim skloništima i kamp prikolicama. Posebna se skrb stanovnicima South Port Squarea treba protumačiti činjenicom da je riječ o žiteljima jedne vrlo skupe privatne institucije, koju je zapravo teško nazvati staračkim domom.

Samo inicijalne pristojbe za useljenje u ovu ustanovu iznose 210 tisuća dolara. Riječ je o kombinaciji luksuznog odmarališta odnosno lječilišta, na campusu kojeg se ne bi posramili ni najbolji američki koledži. Zaposleni su tu deseci medicinskih sestara, liječnika, terapeuta, te mnogo pomoćnog osoblja – kuharica, sobarica, spremačica.

Sada se cijelo to postrojenje “preselilo” u dva hotela, kojima je ovo inače mrtva sezona. Hotelski foajei bruje - veseli umirovljenici igraju bridž, odlaze na happy hour, posjećuju frizera ili se od stresa proživljenog tijekom tornada odmaraju na masaži. Većinu poslova oko brige za umirovljenike obavlja njima dobro poznato osoblje - medicinske sestre i liječnici koji rade u South Port Squareu.

89-godišnji Henry Folsom kaže da uživa u novostečenom statusu “izbjeglice”. “Prije tornada, rekli su nam da uzmemo samo najnužnije. Ja sam sa sobom uzeo jedino lijekove i bocu whiskeya.”

XS
SM
MD
LG