Linkovi

Amerikanci u Dubrovniku (20/8/04) - 2004-08-19


Za razliku od ovogodišnjeg cjelokupnog hrvatskog turističkog učinka koji se neće uvelike razlikovati od prošlogodišnjeg prihoda, turistička zajednica Dubrovnik bilježi neočekivano dobre rezultate. Američki gosti ove sezone u blagom porastu u dolascima i noćenjima posjećuju grad. Ove sezone u Dubrovniku je zabilježeno više nastupa američkih kazališnih i umjetničkih skupina.

Tonči Skvrce direktor je ureda turističke zajednice grada Dubrovnika. Ističe kako je Dubrovnik ponovo postao destinacija svjetskih gostiju. Početak sezone u Dubrovniku približio se ožujku i ta će se praksa nastaviti. O ovogodišnjim turističkim učincima Tonći Skvrce je kazao: “Od 1. siječnja ove godine do sredine kolovoza bilježimo 23 posto povećanje turističkog noćenja te 22-23 posto po pitanju dolazaka što su rezultati u načelu iznad naših očekivanja.“

Američki se turist u Dubrovniku zadrži između 2 do 4 dana. Veliki broj ih dođe sa brodovima za kružna putovanja. Od početka godine pa do polovice kolovoza američki turisti napravili su više od 36 000 noćenja u Dubrovniku što čini 3,6 posto ukupnih noćenja. U turističkoj zajednici Dubrovnik napominju kako će taj broj biti veći posebice kada se obnove hoteli Libertas, Belveder i Hotel Imperial prilagođeni standardima za američke goste.

“U Dubrovniku je sve više kulturne suradnje, dolazaka udruga te skupina mladih. To je posebice bilo izraženo na ovogodišnjem ljetnom festivalu” - kaže za Glas Amerike Nikša Bender direktor marketinga u turističkoj zajednici grada Dubrovnika. Hrvatska matica iseljenika ove je godine dovela iz Sjedinjenih Američkih Država više umjetničkih skupina u Dubrovnik koje su izvele plesne i glazbene programe. Nikša Bender je istaknuo:

“Ono što posebno veseli i što je odjeknulo je što smo ove godine imali dvije grupe iz Sjedinjenih Američkih Država koje su gostovale. Jedna je The Catholic University of America iz Washingtona koji su se predstavili s domaćom predstavom Dundo Maroje. Premijera te predstave je bila u svibnju u Washingtonu, a ovdje su je izveli u sklopu Dubrovačkog ljetnog festivala što je veliko priznanjje toj grupi kao i veliko priznanje hrvatskom dubrovačkom autoru da se i za njega čuje u SAD-u jer je Marin Držić jedan od naših najvećih komediografa i preteča Shakespearea”.

Ovo je ljeto za vrijeme dubrovačkog festivala zabilježen nastup umjetničke skupine Synergy iz američke države Utah. Osamnaest talentiranih umjetnika predstavilo se energičnim pjesmama i plesovima kroz koje šire poruku mira. Synergy je grupa koju pomaže Friendship ambassadors foundation, koja je podružnica Odsjeka za javno informiranje pri Ujedinjenim narodima.

Nikša Bender direktor marketinga u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika je istaknuo kako je grupa Synergy bila na hrvatskoj turneji u 12 gradova u sklopu koje je posjetila i Dubrovnik:

“To su bili dijelovi mjuzikla tako da su na taj način promovirali američku glazbu kao i američki duh prijateljstva uz iznimno kvalitetan nastup u hrvatskim gradovima od Rovinja, Poreča, Splita, Trogira, Zagreba. Četiri puta nastupili su u Dubrovniku uz izvedbu iznimne kvalitete” - rekao je ovaj direktor promidžbe u dubrovačkoj turističkoj zajednici.

XS
SM
MD
LG