Linkovi

U New Jerseyu - ruka ruku mije (20/8/04) - 2004-08-19


Nedavna ostavka guvernera savezne države New Jersey, zbog izvanbračne afere s jednim muškarcem, možda bi ovoj saveznoj državi mogla donijeti i nešto dobro. Naime, sve se glasnije priča o potrebi reforme lokalne uprave koja je - kako mnogi tvrde - ogrezla u korupciji.

Lokalna uprava u Sjedinjenim Državama – lokalna je stvar. Razlike među pojedinih saveznim državama ogromne su, kada je recimo riječ o organizaciji školstva, zdravstva ili cestogradnji. Osim toga, lokalna je uprava negdje solidna, poštena, a negdje – nije. New Jersey prati glas da je njegova lokalna uprava najkorumpiranija u Americi, dijelom i zbog toga što njezin čelnik, guverner, ima - kako se neki žale - gotovo diktatorske ovlasti.

U New Jerseyu je naime na snazi neformalni sistem ‘ruka ruku mije’ - poznat i po uzrečici “pay to play”, što bi slobodnije moglo prevesti s “plati da bi radio”. Dnevnik Christian Science Monitor ovaj sistem opisuje sljedećim riječima: svaka firma koja posluje s vlastima – treba to i platiti.

Do prije tridesetak godina, novac se izravno davao političarima koji su radili u lokalnoj upravi. Nakon reforme - za koju se svojevremeno tvrdilo da je “korijenita” – donacija se počela davati, ne nekom političaru iz lokalne uprave, već lokalnom stranačkom ‘bossu’, u čijem se izbornom okrugu recimo obnavlja cesta ili nešto gradi. Tek nakon donacije, firma dobiva posao.

“Građani New Jerseya zaslužuju bolju, solidniju lokalnu upravu” – tvrdi Cliff Zukin sa sveučilišta Rutgers. On kaže da je New Jersey jedna od rijetkih savezna država u kojoj političari mogu vršiti nekoliko funkcija u lokalnoj upravi, tako da će sada nakon ostavke aktualnog guvernera, na njegovo mjesto doći predsjedatelj Senata u toj saveznoj državi i vršit će, neko vrijeme, obje funkcije.

Prirodno je da takav sistem obiluje skandalima koji gotovo svakodnevno pune stranice lokalnih tabloida. Primjerice, jedan od glavnih donatora, koji je sada predmet policijske istrage, unajmio je prostitutku kako bi ona kompromitirala čovjeka koji je odlučio surađivati s istražiteljima. Možda slučaj ne bi bio niti neobičan da žrtva ove zamke nije bio - njegov šogor.

Često se događa da političari u lokalnoj upravi zapošljavaju članove svojih obitelji, a – kako se nedavno otkrilo - guverner u ostavci James McGreevey je vrlo važno mjesto savjetnika za borbu protiv terorizma dao muškarcu u kojeg se, očito, zaljubio - koji još uz to uopće nije bio državljanin Sjedinjenih Država! Čudi li se netko uopće što je upravo New Jersey mjesto radnje serije o mafijaškoj obitelji Soprano? – pita se psiholog Syd Brown.

XS
SM
MD
LG