Linkovi

Prijevozni sustav SAD ranjiv pred opasnošću terorizma (18/8/04) - 2004-08-18


Nadstranačka komisija koja je istraživala terorističke napade na New York i Washington 2001.godine zaključila je da je ogromni prijevozni sustav Sjedinjenih Država i dalje nedovoljno zaštićen od mogućih terorističkih napada. Takvu ocjenu ovog su tjedna iznijeli i vodeći američki senatori.

Na zajedničkom sastanku senatskih odbora za prijevoz, trgovinu i znanost, senator Byron Dorgan je istaknuo da već i sam broj ljudi, brodova i zrakoplova koji dolaze u Sjedinjene Države stvara velike mogućnosti za potencijalne terorističke napade. “Milijun i sto tisuća ljudi svakog dana ulazi u ovu zemlju. Pedeset tisuća kamiona i kontejnera svakodnevno ulazi u zemlju. 580 brodova dnevno uplovljava u naše luke. Ovo je golema i širom otvorena zemlja, te je rješavanje sigurnosnih pitanja od životne važnosti.”

Zamjenik ministra domovinske sigurnosti Asa Hutchinson izvijestio je senatore da je u prijevoznom sektoru u protekle tri godine puno postignuto u pogledu sigurnosti, te da se rad na jačanju sigurnosti nastavlja.

Ta uvjeravanja, međutim, nisu zadovoljila nijednog od senatora, te su mnogi od njih tijekom ovotjedne rasprave otvoreno izrazili duboku frustriranost. Senator John McCain je prigovorio da je malo učinjeno na osiguravanju propusnih američkih granica preko kojih teroristi mogu ilegalno ulaziti u zemlju. Upozoreno je da se tek na malom broju avionskih letova nalaze policajci u civilu, a s ozbiljnim se prigovorima oglasila i senatorica Olympia Snowe. “Status quo je neprihvatljiv. Što se sigurnosti pomorskih luka tiče, na to trošimo samo 500 milijuna dolara, a Obalna straža procjenjuje da će biti potrebno sedam milijardi dolara u razdoblju od deset godina da bismo osigurali luke na način na koji smo to obavezni učiniti. To je neprihvatljivo. Moramo učiniti puno više.”

Predsjedatelj komisije koja je ispitivala terorističke napade izvršene 2001.godine – Thomas Kean - upozorio je da ogromna većina brodskih kontejnera koji ulaze u zemlju nikada ne bude pregledana. Što se putnika u zračnom prometu tiče, on je rekao da federalni agenti – a ne na avio-kompanije – imaju obavezu uspoređivanja popisa putnika s popisima potencijalno opasnih osoba. Gospodin je Kean također zatražio još temeljitiji pregled prtljage na aerodromina.

Zamjenik predsjedatelja komisije za istraživanje terorističkih napada - Lee Hamilton – naglasio je tijekom senatske rasprave da administracija predsjednika Busha mora sačiniti cjeloviti plan osiguravanja američkog prijevoznog sustava. “Potreban nam je plan za svaki oblik prijevoza. On treba obuhvatiti konkretne ciljeve, utvrđivanje sigurnosnih mjerila i sredstava za njihovo postizanje. Kongres treba odrediti rokove za provedbu tih vitalnih planova, te držati ministarstvo domovinske sigurnosti odgovornim za ostvarenje postavljenih planova.”

Thomas Kean je istaknuo da nije dovoljno ojačati sigurnost s ciljem spriječavanja terorističkih akcija. Sjedinjene Države moraju – kako je rekao – povećati sposobnost učinkovitog reagiranja za slučaj da do napada dođe.

XS
SM
MD
LG