Linkovi

Rasna pripadnost u odsjaju limenke piva (18/8/04) - 2004-08-17


Korporacija Miller Brewing, div američke industrije piva, odlučila se pridružiti proslavi 50. obljetnice rock and rolla. Komemorativne limenke piva Miller ukrašene su likovima osmorice velikana rocka. Međutim, izbor konkretne osmorice – vrlo je sporan!

Elvis Presley, sastavi Blondie i Def Lepard, Alice Cooper, Bon Jovi, Willie Nelson, Eric Clapton i Joe Walsh… Da vas netko pita da imenujete osmoricu velikana rock and rolla –biste li izabrali baš ovih osam imena? Vjerojatno ne biste!

Likovi ovih glazbenika, uzeti sa noslovnica časopisa Rolling Stone, naći će se na limenkama piva Miller. Ono što je mnogima u Americi zapelo za oko je odsustvo crnačkih glazbenika. Chuck Berry, James Brown, Little Richard, čak i Ray Charles – svi su oni imali veliku ulogu u počecima rocka, međutim na konzervama piva Miller ih nema.

“To je kao da radite izbor slikara impresionista, a ne uključite Francuze” – kaže Robert Thompson, profesor popularne kulture na Sveučilištu Syracuse. Međutim, direktor marketinga u časopisu Rolling Stone, Gary Armstrong, podsjeća da su takve selekcije uvijek nezahvalna stvar – uvijek će se naime netko naći pogođen.

“Debbie Harry iz Blondija je jedina žena među izabranim rockerima - nekome se vjerojatno niti to ne sviđa” – kaže Garry Armstrong koji je sudjelovao u selekciji likova koji su se prvo našli na naslovnici Rolling Stonea, a potom prenešeni na limenke piva. On kaže da im je glavni kriterij bio – izdvojiti različite stilove rock and rolla, prikazati njegov umjetnički pluralizam.

Na rock su u svakom slučaju utjecale crnačke glazbene forme – rhythm and blues, gospel, jazz. Njihov spoj s bjelačkim countryjem doveo je – prije pola stoljeća do rock and rolla. No, i taj je datum sporan – naime je li Elvis zaista prvi rocker ili su to bili recimo njegovi crnački predhodnici, dok je Elvis samo popularizirao njihov stil među bjelom publikom?

U svakom slučaju, o spornim se limenkama piva Miller ovih dana dosta govori… Stvoren je takozvani “buzz” – što je i glavni cilj svake dobro zamišljene reklamne kampanje.

XS
SM
MD
LG