Linkovi

Pripreme za republikansku konvenciju donose New Yorku glavobolje (17/8/04) - 2004-08-17


Do konvencije Republikanske stranke u New Yorku ostalo još dva tjedna, a američke novine izvještavaju da su pripreme donijele gradu mnoge glavobolje.

Pod naslovom “New York protiv demonstranata” i podnaslovom “Grad mora uspostaviti ravnotežu između slobode i sigurnosti”, Washington Post izvješćuje da se tijekom četvorodnevnog skupa u New Yorku očekuje nekoliko stotina tisuća prosvjednika. Bit će tu anti-ratnih prosvjednika, pristaša prava na pobačaj, sindikalnih aktivista i anarhista – navodi vašingtonski list.

Čak oko 250 tisuća ljudi moglo bi u nedjelju, pred početak konvencije, promarširati Sedmom avenijom pokraj Madison Square Gardena, prosvjedujući protiv rata u Iraku. “Napetost se već osjeća. Marševi će proticati pod budnim okom masovnih policijskih snaga, FBI-ja i tajne policije, dok će više od 10 tisuća lokalnih policajaca patrolirati barikadiranim ulicama oko konvencijskog centra” – piše Washington Post i dodaje da su tužilaštva u gradu već spremna procesuirati tisuću uhićenih dnevno.

Američki listovi veliki prostor posvećuju i najavi o povlačenju i preraspoređivanju 70 tisuća američkih vojnika koji su sada stacionirani u Europi i Aziji. Pod naslovom “Povlačenje postrojbi, 15 godina nakon Hladnog rata,” Christian Science Monitor navodi da je to dugo očekivani potez. “Ako ništa više, očito je da se velika američka infrastruktura u Europi nalazi nalazi daleko od žarišta konflikta na Srednjem istoku,” navodi bostonski list.

“Terorizam je došao na mjesto Hladnog rata” – piše Los Angeles Times i dodaje da su se “opasnosti po američke interese promijenile, te se i Pentagon tome prilagođava preusmjeravajući svoje snage u Europi”. Neke će biti povučene u Sjedinjene Države, a one specijalizirane za hitne intervencije bit će stacionirane u novim bazama u zemljama poput Poljske i Bugarske – navodi kalifornijski list, podsjećajući da se iz proračuna godišnje izdvoji 13,7 milijardi dolara za baze u Europi.

XS
SM
MD
LG