Linkovi

Vatikan nudi posredničku pomoć u pregovorima o primirju u Najafu (17/8/04) - 2004-08-17


Izaslanstvo iračkih vjerskih i političkih čelnika danas bi trebalo stići u sveti šiitski grad Najaf, u okviru možda zadnjeg pokušaja da se sklopi primirje s radikalnim šiitskim čelnikom Moqtadom al-Sadrom čiji se sljedbenici bore protiv američkih postrojbi. Najugledniji predstavnici Iračana, okupljeni u Bagdadu na konferenciji koja bira prijelaznu nacionalnu skupštinu, suglasili su se o slanju izaslanstva koje bi u Najafu predalo pismo Moqtadu al-Sadru.

Od šiitskog se svećenika traži da napusti džamiju u kojoj se krije, te da se njegove paravojne snage reorganiziraju u političku organizaciju. Moqtada al-Sadr je ranije rekao da će se boriti do smrti, ali je jedan od njegovih suradnika izvjestio da će šiitski svećenik primiti izaslanstvo iz Bagdada, te da pozdravlja svako posredovanje koje će rezultirati mirom.

Vatikan izražava spremnost da posreduje u pregovorima s ciljem okončanja borbi u svetom iračkom gradu Najafu. Državni tajnik Svete stolice – kardinal Angelo Sodano – izjavio je da bi Papa Ivan Pavao Drugi bio vrlo spreman diplomatski pomoći ukoliko to od njega bude zatraženo. Kardinal Sodano je rekao da ubijanje u Iraku nanosi sramotu Islamu i plemenitom iračkom narodu.

XS
SM
MD
LG