Linkovi

Od štoperice do tisućinke sekunde (17/8/04) - 2004-08-17


Dok se sportaši nadmeću za olimpijska odličja, tehnologija 21. stoljeća pomaže sucima - a i javnosti diljem svijeta - da se osvjedoče o vrhunskim rezultatima do najtočnije pojedinosti bilo da se radi o atletskoj stazi ili velodromu.

Ekipa od 300 stručnjaka kompanije Swatch provela je pet mjeseci instalirajući lasere i kompjuterske sustave koji pružaju potpuno novu razinu točnosti mjerenja rezultata za potrebe sudaca, prenoseći ih istodobno, putem interneta, i ljubiteljima sporta diljem svijeta.

U bazenima, paneli sa senzorima osjetljivim na dodir, smješteni ispod površine vode, bilježe pobjednička vremena s točnošću tisućinke sekunde. U biciklizmu, inžinjerima je uspjelo izbjeći lažne startove utrka, razvivši mehaničku ruku koja istodobno otpušta stražnji kotač bicikla i pokreće sat. Na atletskoj stazi, posebno dizajnirana optička zraka registrira točan trenutak početka trke, a upravo taj djelić sekunde snimljen je i video-kamerom velike brzine.

Po prvi puta, ove godine, na olimpijskim igrama se koriste plazma ekrani, koji u 12 različitih dvoranskih sportova pokazuju podatke o natjecateljima: njihova imena, zemlju koju zastupaju, te postignuta vremena, odnosno bodove. Ti će se podaci automatski i potpuno kompjuterizirano prenositi televiziji i internetskim web sajtovima, u izravnom prijenosu čitavom svijetu.

Na natjecanjima u Ateni, instalirano je više od 350 tona opreme, koja je, uoči početka natjecanja, bila vrlo brižljivo testirana - ekipe sportaša inscenirale su utrke, utakmice i druga nadmetanja tijekom kojih je provjerena točnost mjerne opreme. Svoj doprinos testiranju dao je i jedan od najupješnijih atletičara svih vremena, Carl Lewis. "Mjerenje vremena u našim je disciplinama od iznimne važnosti - to je temelj svih rekorda, osnova svake utrke. Premda se finalna utrka uvijek trči protiv nekog drugog takmaca, do tada, u pripremama i kvalifikacijama, glavni je takmac - vrijeme," kaže Carl Lewis.

Mjerenje vremena na olimpijadama datira iz 1932. godine, kada je ekipa od osam mjeritelja vremena koristila štoperice za održavanja svih utrka na olimpijskim igrama u Los Angelesu. Danas, ekipa Swatcha, kako rekosmo, broji 300 ljudi.

XS
SM
MD
LG