Linkovi

Premještanje vojnih snaga iz Europe i Azije - dio modernizacije američke vojske (17/8/04) - 2004-08-17


Predsjednik Bush je najavio planove o povlačenju desetaka tisuća američkih vojnika iz Europe i Azije. Bilo bi to najmasovnije premještanje postrojbi oružanih snaga Sjedinjenih Država u zadnjih 50 godina. Što će to značiti za američku vojsku, pitanje je o kojem smo razgovarali s vojnim analitičarom Marcusom Corbinom.

U govoru koji je održao na skupu Američkih ratnih veterana, predsjednik Bush je objavio namjeru o povlačenju dijela postrojbi iz inozemstva, te o premještanju drugog dijela na nove lokacije. Prema tom planu, 60 do 70 tisuća vojnika i časnika na službi u Europi i Aziji vratilo bi se u baze u Sjedinjenim Državama. Prema mišljenju Marcusa Corbina, analitičara pri vašingtonskom Centru za obrambene informacije, cilj tog plana je moderniziranje američkih oružanih snaga.

“Mislim da je cilj ove zamisli stvaranje uvjeta u kojima bi oružane snage bile fleksibilnije i sposobnije za razmještanje u različitim područjima. Vjeruje se, naime, da su manji izgledi za akciju u područjima gdje se nalaze sadašnje velike baze, a veća je vjerojatnost da do akcije dođe u drugim područjima svijeta, posebno u područjima na koja se nije dugoročno planiralo,” kaže Marcus Corbin.

Američke će snage biti povučene iz Europe i Azije, dakle iz područja u kojima su Sjedinjene Države uspostavile značajnu oružanu prisutnost na kraju Drugog svjetskog rata. Gospodin Corbin smatra da će prerazmještanje i povlačenje tih snaga preusmjeriti vojsku s hladno-ratovskih potreba na potrebe novog stoljeća i borbe protiv terorizma.

“Čak i da se u Europi dogodi nešto neočekivano, uvijek se tamo možemo vratiti. Zamisao u pozadini novog plana ne znači nužno da će povučene postrojbe biti zadržane u Sjedinjenim Državama. One će, ustvari, biti na raspolaganju za upućivanje u bilo koje drugo područje u svijetu. Također se naglašava da nije planirano demobiliziranje tih postrojbi – dakle, snage će i dalje biti spremne i sposobne za upućivanje u Europu i drugdje. Što se pak Južne Koreje tiče, opasnost od Sjeverne Koreje i dalje je vrlo značajna, ali su Južnokorejci vrlo sposobni samostalno se obraniti,” kaže gospodin Corbin.

Povlačenjem i preraspoređivanjem bit će obuhvaćeno i oko 100 tisuća članova vojnih obitelji u inozemstvu, kao i brojni civilni uposlenici na službi u oružanim snagama.

XS
SM
MD
LG