Linkovi

SAD promiču slobodnu trgovinu (17/8/04) - 2004-08-17


Kao što je američka ekonomska politika nakon Drugog svjetskog rata pomogla u zaživljavanju demokracije u Zapadnoj Europi i Japanu, slobodna trgovina može pomoći u jačanju krhke demokracije u zemljama Središnje i Južne Amerike, Azije i Afrike. Predsjednik George Bush izjavio je da slobodna trgovina ne predstavlja samo "ekonomsku priliku, već i moralni imperativ".

"Jedno od velikih ekonomskih postignuća od kraja Hladnog rata jeste uspješna uloga koju je slobodna i pravedna trgovina imala u poboljšanju položaja siromašnih u svijetu, davanju nade beznadnicima, promicanju slobode među potlačenima i otvaranju radnih mjesta na domaćem, kao i inozemnom planu. Podržavamo slobodnu i pravednu trgovinu, jer ona ima moć stvoriti novo bogatstvo za cijele zemlje i nove prilike za milijune ljudi. Otvorena trgovina je pametna politika. Pokazalo se da pomaže u otvaranju radnih mjesta, podizanju životnog standarda i smanjivanju cijena," rekao je predsjednik Bush.

Upravo stoga Sjedinjene Države promiču slobodnu trgovinu diljem svijeta. Predsjednik Bush potpisao je zakonski prijedlog o sporazumu o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Australije. Dominikanska Republika pridružila se Sjedinjenim Državama, Kostariki, Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu i Nikaragvi kao potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini u Središnjoj Americi.

Sjedinjene Države već su potpisale takve sporazume s Izraelom, Kanadom, Meksikom, Jordanom, Čileom i Singapurom. Uz Australiju i Centralnu Ameriku, Sjedinjene Države nedavno su sklopile trgovinske sporazume s Bahreinom i Marokom. Pregovori o sličnim sporazumima trenutno se vode s Kolumbijom, Ekvadorom, Peruom, Panamom, Tajlandom, Botsvanom, Namibijom, Lesotom, Svazilandom i Južnom Afrikom.

Predsjednik Bush također je predložio upostavljanje zone slobodne trgovine između Sjedinjenih Država i Srednjeg istoka kako bi se promicao ekonomski napredak. No, kako je predsjednik Bush rekao, slobodna trgovina bit će moguća samo ako se provedu i političke i ekonomske reforme. "Uklanjanjem korupcije i mita, te slobodnim tržištem i pravednim zakonima," rekao je predsjednik Bush," stanovništvo Srednjeg istoka živjet će u većem blagostanju i većoj slobodi. Kako se Srednjim istokom budu širili znanje i slobodna trgovina, kako žene budu postajale sve ravnopravnije i poštovanije, kako bude zaživljavala vladavina zakona, svi će narodi te regije doživjeti novi dan pravde i blagostanja."

XS
SM
MD
LG