Linkovi

Cijene u maloprodaji pale prvi put u osam mjeseci (18/8/04) - 2004-08-17


Maloprodajne cijene u Sjedinjenim Državama pale su u srpnju po prvi put u proteklih osam mjeseci. Razlog je pad cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Pokazatelj maloprodajnih cijena – koji se smatra najpoudanijim mjerilom inflacije – pao je za 0,1 posto, priopćilo je ministarstvo rada. Ekonomisti na Wall Streetu očekivali su rast tog pokazatelja za 0,1 posto. Očekuje se da će ulagači na burzama pozdraviti ovu vijest jer je inflacija, kako se čini, pod kontrolom.

Najtamniji oblak na horizontu, po pitanju inflacije, jesu cijene nafte i energenata. Nakon pobjede venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza na referendumu i jamstava za izvoz nafte ruskog diva Jukosa u rujnu, došlo je do novog pada cijene sirove nafte namijenjene američkom tržištu. Cijena barela pala je za 29 centi te iznosi 45 dolara i 76 centi. Međutim, bojazan za američke zalihe i nastavljanje prekida u opskrbi iračkom naftom ipak su pridonijeli da je cijena nafte veća devet dolara nego na kraju lipnja.

Teroristi mogu imati poguban utjecaj, ne samo na tržište naftom, nego i na ekonomiju. Upravo to je zaključak izvješća američke Nacionalne udruge za poslovnu ekonomiju. Anketa provedena pokazuje da 40 posto anketiranih članova smatra terorizam i obrambena pitanja najvećom kratkoročnom prijetnjom ekonomiji.

XS
SM
MD
LG