Linkovi

Predsjednik Bush najavio povlačenje dijela američkih snaga iz Europe i Azije (16/8/04) - 2004-08-16


Predsjednik Bush najavio je veliko reorganiziranje američkih snaga u inozemstvu. Kako izvješćuje Paula Wolfson, u okviru ovog restrukturiranja, 60 do 70 tisuća američkih vojnika bit će povučeno iz Europe i Azije.

Predsjednik je izjavio da se vojska promijenila i da su sada pred njom novi izazovi: "Tijekom sljedećih deset godina, koristi ćemo pokretljivije i prilagodljivije snage, što znači da će više naših vojnika biti stacionirano na američkom tlu, odakle će biti upućivani u misije u inozemstvo."

Bijela kuća naziva dolazeću reorganizaciju američkih snaga – najsveobuhvatnijom u proteklih pedeset godina. Predsjednik Bush kazao je da ona odražava sigurnosne potrebe i potrebe vođenja rata protiv terorizma diljem svijeta: "Ovaj novi plan pomoći će nam da vodimo i dobijemo ove ratove 21. stoljeća. On će ojačati naše saveze diljem svijeta, dok gradimo nova partnerstva da bismo bolje čuvali mir."

Predsjednik je plan o prerazmještanju vojnih snaga u inozemstvu predstavio javnosti u govoru na godišnjem skupu ratnih veterana u saveznoj državi Ohio. Demokratski predsjednički kandidat John Kerry obratit će se tim veteranima diljem tjedna.

Predsjednikovu odluku komentiraju dva američka senatora. Republikanac John Warner, koji predsjedava Odborom za oružane snage, izjavio je da odluka o povlačenju 70 tisuća vojnika ne znači da “je Washington indiferentan prema Europi i Koreji”. "Korejska je vojska danas jača i ne treba toliko ovisiti o našoj. Međutim, naša odlučnost da bvudemo nazočni u tim regijama – u Južnoj Koreji i Europi – je poznata. O tome već duže vremena pregovaramo sa saveznicima."

Demokratski senator Carl Levin kaže da su ove promjene u skladu s američkim ratom protiv globalnog terorizma: "Povlačenje se dogovara već duže vrijeme, treba još izvršiti neke predradnje, kako bi se naša vojska uhvatila s novim izazovima."

U Europi Sjedinjene Države imaju više od stotinu tisuća vojnika, u azijsko-pacifičkoj regiji još stotinu tisuća, dok ih je u Iraku i Afganistanu ukupno oko 150 tisuća.

XS
SM
MD
LG