Linkovi

Atena: Hrvatska vaterpolo ekipa izgubila od SAD, 6-7 (16/8/04) - 2004-08-16


Drugi dan olimpijskih natjecanja donio je 12 dobitnika zlatnih odličja, neke rekorde, ali i neke šokantne poraze. Američka košarkaška ekipa postala je dijelom olimpijske povijesti već svojom prvom utakmicom - Portoriko je pobijedio branitelje zlata s 92 prema 73. Američka je reprezentacija bila bez poraza u 25 prethodnih utakmica na olimpijskim igrama, otkako nastupaju igrači iz profesionalne lige, NBA.

Vaterpolo ekipa Sjedinjenih Država, međutim, uspjela je pobijediti hrvatske odabranike golom u posljednjoj sekundi utakmice. Trener američke ekipe, bivši hrvatski reprezentativac Ratko Rudić, pogodio je pravu igru, te je konačni rezultat 7-6 za Sjedinjene Države.

Kod plivača, Južna Afrika je novim svjetskim rekordom odnijela zlato u štafeti 4 puta 100 metara slobodnim stilom, Nizozemskoj je pripalo srebro, a nekad dominantne Sjedinjene Države morale su se zadovoljiti broncom. Japancu Kosukeu Kitajimi pripalo je zlato na 100 metara prsno, Amerikancu Brendanu Hansenu dopalo je srebrno odličje, a Huguesu Duboscqu iz Francuske brončano.

Francuska je slavila i zlatnu medalju Laure Manaudou na 400 metara slobodnim stilom, dok je 100 metara leptirovim stilom pripalo Australki Petriji Thomas - njezino drugo zlato u Ateni! Svjetskoj rekorderki u toj plivačkoj disciplini, Inge de Bruijn, pripalo je tek treće mjesto i brončana medalja, dok je Poljakinja Otylia Jedrzejczak bila srebrna.

Danas će biti osvojeno daljnjih 14 zlatnih odličja, od kojih će četiri ići plivačima. Amerikanac Michael Phelps nada se izjednačavanju rekorda od 7 zlata Marka Spitza, a moći će se danas iskazati na 200 metara slobodno i 100 leđno. Plivačice se bore za zlato na 100 metara leđno i 100 metara prsno.

XS
SM
MD
LG