Linkovi

Rumsfeld u Afganistanu (16/8/04) - 2004-08-15


Za glasanje za dolazećim predsjedničkim izborima 9. listopada registriralo se preko devet i pol milijuna Afganistanaca. Ovi će izbori predstavljati još jedan korak u napredovanju Afganistana prema ustavnoj vladi, koja će predstavljati sve Afganistance. Sljedeće proljeće održat će se i parlamentarni izbori.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld vodio je u Afganistanu razgovore s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem. Ministar Rumsfeld je kazao da je broj Afganistanaca koji su se registrirali za glasanje nadmašio sva očekivanja.

"Kada uzmemo u obzir da se vodi kampanja zastrašivanja, da ima onih koji pokušavaju strahom odvratiti ljude od glasanja, tada nagli porast u registraciji glasača, koji je zabilježen diljem zemlje, jasno pokazuje da su Afganistanci odlučni u svojoj namjeri da uvedu demokraciju," izjavio je.

Ministar Rumsfeld je dodao da, svaki puta kada posjeti Afganistan, vidi nove znakove napretka.

"Vidim novu energiju na ulicama, vidim nove trgovine i kioske, automobile i užurbane ljude. Jasno je da afganistanski narod pobjeđuje u svojoj borbi da obnovi svoju zemlju. To je vrlo ohrabrujuće i pokazuje da je pred Afganistanom svijetla budućnost," kazao je ministar Rumsfeld.

Predsjednik Karzai je kazao da teroristi al-Qaide, ostaci bivšeg ekstremističkog talibanskog režima i suprostavljeni paravojni vođe pokušavaju ugroziti održavanje izbora kako bi uništili začetke demokracije u Afganistanu.

"Sučeljeni smo s problemima na održavanju sigurnosti. Još uvijek nas napadaju teroristi. No, napredak koji postižemo možemo zahvaliti afganistanskom narodu, koji je odlučan i pun elana u svojim nastojanjima da Afganistan pretvori u zemlju u kojoj svi možemo živjeti u dobroj volji i s prilikama za uspjeh," rekao je predsjednik Karzai.

Sjedinjene Države odlučne su pomoći afganistanskom narodu da ostvari svoj san o stabilnosti i demokraciji. Predsjednik George Bush izjavio je: "Pred Afganistanom je još uvijek dug i težak put. No, afganistanski narod zna da njihova zemlja više nikada neće biti prepuštena teroristima i ubojicama."

XS
SM
MD
LG