Linkovi

Američki plivač Michael Phelps u potjeri za sedam olimpijskih zlata (14/8/04) - 2004-08-14


Američki su plivači na kvalifikacijama za Olimpijadu u srpnju oborili šest svjetskih rekorda. Jasno je da Sjedinjene Države imaju najjaču plivačku ekipu na svijetu – dobru kombinaciju iskusnih olimpijaca i mladih nada. Među mladima možda najviše obećava 19-to godišnji Michael Phelps, koji će pokušati u Ateni osvojiti sedam olimpijskih zlata i tako izjednačiti rekord koji je 1972. na Olimpijadi u Minhenu postavio Mark Spitz. Ukoliko mu to pođe za rukom, od svojeg sponzora, kompanije Speedo, dobit će milijun dolara.

Phelps ne silazi s naslovnica američkog tiska, no kako kaže, pred početak natjecanja velika očekivanja javnosti ne doživljava kao poseban teret: "Iskreno govoreći, zapravo sam uzbuđen. Ući u neku olimpijsku dvoranu stvarno je posebni doživljaj. Još sam se bolje osjećao kada sam skočio u olimpijski bazen. Bio bih zadovoljan i s jednim zlatom. Koliko ljudi ima olimpijsko zlato? To mi je cilj i to ću pokušati ostvariti".

Najteže natjecanje koje Phelpsu predstoji je utrka na 200 metara slobodnim stilom, u kojoj će ogledati snage s aktualnim svjetskim rekorderom, Australcem Ianom Thorpeom i aktualnim olimpijskim prvakom, Nizozemcem Pieterom van den Hoogenbandom. Thorpe ne vjeruje da će Phelps uspjeti osvojiti sedam zlatnih odličja, no Phelps kaže: "Nikada ne bih rekao da je nešto nemoguće. U zadnjih nekoliko godina vjerovao samo da su mi mogućnosti otvorene. 1980, nitko nije vjerovao da bi netko mogao "tući" Ruse u hokeju, ali su Amerikanci to ipak učinili. Ništa nije nemoguće i sve se može dogoditi".

Na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000, američki su plivači osvojili 33 odličja, više od trećine ukupnih odličja koje je osvojila cijela američka reprezentacija. Među tim medaljama bilo je 14 zlata. Australija je osvojila 18 medalja u plivanju. Iako se u Ateni očekuju dobri rezultati i nizozemskih, ruskih, talijanskih i japanskih plivača, svjetski rekorder u plivanju leđnim stilom, Aaron Piersol vjeruje da će Amerikanci ipak biti izuzetno jaki: "Znam da smo u posljednjih pet tjedana bili još bolji nego na kvalifikacijama za Olimpijadu. Vjerujem da ova ekipa ima izvanredan potencijal, koji će znati iskoristiti.

Liječnik australske olimpijske ekipe savjetovao je australskim sportašima da preskoče svečano otvaranje Olimpijade, na kojem bi morali stajati satima. Američki plivači također su odlučili izostati, kako bi mogli sačuvati energiju za natjecanja, koja počinju odmah.

XS
SM
MD
LG