Linkovi

Napredak u borbi protiv terorizma (14/8/04) - 2004-08-14


Vlasti u Pakistanu pritvorile su dvadesetoricu osumnjičenih operativaca al-Qaide, nakon što su pronađeni kompjutorski diskovi koji su sadržavali podatke o promatranju pet financijskih institucija u New Yorku, Washingtonu i Newarku u saveznoj državi New Jersey. Qari Saifullah Ahtari je visoko rangirani pakistanski operativac al-Qaide, koji je ranije vodio jedan od logora za obuku terorista u Afganistanu. Uhićen je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i izručen pakistanskim vlastima. Haled al-Harby, čovjek od povjerenja al-Qaidinog vođe Osame bin Ladena, predao se vlastima u Saudijskoj Arabiji.

Vlasti u Manili izvijestile su o uhićenju četiri osobe s otoka Mindanao na jugu Filipina, za koje se vjeruje da su povezani s Jemaahom Islamiyom, terorističkom organizacijom koja održava veze s al-Qaidom. Američke su vlasti podigle optužnicu protiv poznate muslimanske dobrotvorne organizacije Sveta zemlja, koju se tereti da pomaže u financiranju palestinske terorističke skupine Hamas. Savezna velika porota podigla je optužnicu s 42 točke protiv ove organizacije, sa sjedištem u Teksasu, i protiv sedmorice članova njene uprave.

Ove policijske i pravosudne akcije pomažu da svijet postane sigurniji, rekao je predsjednik George Bush: "Progonimo teroriste diljem svijeta. Uništavamo njihovo čelništvo i uskraćujemo im utočišta. Surađujemo s drugim vladama na razbijanju terorističkih ćelija i zaustavljamo planirane napade na gotovo svakom kontinentu. Prijetnju od kemijskog i biološkog rata suzbijamo najmodernijom tehnologijom. Činimo sve što možemo da bismo se suprotstavili ovoj opasnosti. Ostvarujemo dobar napredak u zaštiti našeg naroda i izvođenju naših neprijatelja pred lice pravde. Jedno je sigurno – ostat ćemo koncentrirani na naš zadatak".

Predsjednik Bush je dodao da će se Sjedinjene Države, sa svojim saveznicima i prijateljima, također suprotstaviti propagandi mržnje, koja služi kao osnova za ideologiju terorista.

XS
SM
MD
LG