Linkovi

Andrew Wyeth - jedan je od najvećih američkih umjetnika (14/8/04) - 2004-08-13


Andrew Wyeth jedan je od najvećih živućih američkih umjetnika. Iako su njegove slike vrlo popularne, to ne znači i da su – jednostavne.

Andrew Wyeth najpoznatiji je po svojim realističnim prikazima svijeta oko nas. "Slikam stvari koje mi mnogo znače, koje u meni bude osjećaje. Osjećam duboku ljubav prema prirodi – ponekad i dublju nego prema ljudima."

Wyeth na svojim slikama privlači pažnju na detalje – prozor, odbačene novine, iznošene čizme, crveno cvijeće na okviru. Njegova najpoznatija slika je "Kristinin svijet" iz 1948. Ona prikazuje Wyethovu prijateljicu Kristinu Olsen, žrtvu polija, kako upire pogled u kuću u daljini. Kritičari kažu da je ta slika puna tuge, tipične za Wyethovu umjetnost.

Andrew Wyeth rođen je u mjestašcu Chadd's Ford u Pennsylvaniji 1907.

Otac Andrewa Wyetha, N.C. Wyeth, bio je slavni američki ilustrator. "Bili smo vrlo bliski. Bio mi je ne samo divan otac, već i dobar prijatelj. Sve do njegove smrti često smo razgovarali o slikama i slikanju. Kada je umro, bio mi je to veliki udarac."

Nakon smrti oca, Wyeth je svoju bol pretočio u sliku "Zima" iz 1946. Nakon toga, njegova je umjetnost postajala sve realističnija…. Uz Chadd's Ford, njegov svijet obuhvaća i obalu savezne države Maine na sjeveru Sjedinjenih Država. Od malena ljeta provodi na Sjevernom otoku, čiji je vlasnik njegov sin Jamie, također umjetnik. "On je veliki, dapače, izvanredni slikar. Fasciniraju me njegove slike. Mislim da ljudi pogrešno vjeruju da je njegova umjetnost pastoralna i idealistična. Međutim, u njegovim slikama često se naslućuju prijetnja i opasnost.

Andrew Wyeth dobio je niz prestižnih nagrada i poznat je diljem svijeta, ali najviše voli raditi u miru u Chadd's Fordu. "Držim se daleko od svijeta. Za mene je slikanje izraz ljubavi prema onome što slikam, što mi to znači iznutra."

XS
SM
MD
LG