Linkovi

Olimpijska legenda Mark Spitz


Hoce li, moze li, Michael Phelps postati najbolji plivac svih vremena?, to se pitanje, s pravom, cesto ponavlja ovih dana. Ocekivanja su velika, jer taj 19-godisnjak, rodom iz Baltimorea, u Atenu je krenuo sa cvrstom namjerom da obori 32 godine stari rekord dosadasnjeg najbrzeg plivaca svih vremena.

Na Olimpijskim igrama u Minhenu, 1972. godine, ambicioznom Marku Spitzu uspjelo je ispuniti ogromna ocekivanja javnosti i vlastita smjela i drska predvidjanja – postao je prvi sportas koji je, na jednoj Olimpijadi, osvojio cak sedam zlatnih medalja. Bio je to podvig istinskih olimpijskih razmjera jer njima je Spitz uspio oboriti i sedam svjetskih rekorda – u 200 metara leptir-stilom, u 200 metara slobodnim, u 100 metara leptir-stilom i u 100 metara slobodnim, te u tri stafete.

Markov otac, Arnold Spitz, sinu je cesto govorio: ”Nije sve u plivanju, ali jest u pobjedjivanju!” Mark Spitz rodjen je 1950. godine, u Modestu, u Kaliforniji, ali kad su njemu bile dvije, obitelj je preselila na Havaje gdje je otac Marka odmah poceo uciti plivanju. Cetiri godine kasnije, obitelj se vratila u Kaliforniju, u Sacramento, gdje Mark pocinje trenirati sa slavnim Shermom Chavoorom. Do svoje desete godine, Mark vec postavlja, u svojoj dobnoj skupini, sedamnaest drzavnih i jedan svjetski rekord. Sa 17 godina, 1967, osvaja pet zlatnih medalja na Panamerickim igrama.

Pred odrzavanje Olimpijade u Mexico Cityju, 1968. godine, Mark Spitz predvidja osvojiti sest zlatnih medalja. S Olimpijade odlazi razocaran, sa samo cetiri – dvije zlatne, timske, jednom broncanom, u 100 metara slobodnim stilom, te jednom srebrnom, u njemu najdrazoj disciplini - 100 metara leptirom. Sa cetiri osvojene olimpijske medalje, vecina bi sportasa bila zadovoljna, ali ne Mark Spitz.

Slijedece cetiri godine provodi na sveucilistu Indijane i u ozbiljnim pripremama za Olimpijadu u Minhenu, 1972. Za to vrijeme, uz trenera koji ga je pripremao i za Olimpijadu u Mexico Cityju – legendarnog Doca Councilmana, uz Chavoora i Georgea Hainesa, jednog od najboljih plivackih trenera koje je Amerika ikad imala, Mark Spitz obara sve svjetske rekorde. Proglasen je “Svjetskim plivacem godine,” 1969, 1971. i 1972. Te godine diplomira stomatologiju i odlazi na Olimpijadu u Minhenu.

Samo nekoliko sati nakon sto je osvojio i zadnju, sedmu, zlatnu medalju, rano ujutro petog rujna, palestinski teroristi upadaju u olimpijsko naselje, ubijaju dva clana izraelske delegacije, ubit ce i devet drugih koje drze taocima. Mark Spitz, americki Zidov, Minhen napusta, pod teskom pratnjom, prije svecanosti zatvaranja Olimpijskih igara.

Sa ukupno 11 osvojenih olimpijskih medalja i niz drugih, domacih i medjunarodnih, priznanja, Mark Spitz je, uz Johnnyja Weissmullera, jedan od najboljih svjetskih plivaca svih vremena. Ljepotom svog stasa i lika (i brka), odmah i Hollywoodu postaje zanimljiv, bas poput Weissmullera, popularnog “Tarzana.” Spitzov poster u kupacim gacicama, sa sedam zlatnih medalja, iz Minhena, oko vrata, napravio je od njega najpozeljni zidni model nakon Betty Grable, holivudske zvijezde i slavnog modela iz vremena drugog svjetskog rata, “djevojke s nogama od milijun dolara”! No, za razliku od sportske, holivudska karijera Marka Spitza nije bila bajka. Nakon nekoliko neuspjelih filmskih i televizijskih pokusaja, Mark Spitz se sasvim povukao iz javnog zivota. Par puta se jos vratio plivanju, ali nakon neuspjelog pokusaja da se kvalificira za Olimpijadu 1992, Spitz, koji danas zivi u Los Angelesu, posvetio se jednom drugom sportu, ali samo iz hobija – jedrenju, te poduzetnistvu. Naravno da je, pocetkom lipnja, bio prisutan olimpijskim kvalifikacijama u Long Beachu. Zelja Michaela Phelpsa i jest da ponovi sve sto je Spitz postigao prije vise od 30 godina. Ali, ne da bi postao “drugi Mark Spitz,” kako je sam rekao, nego – “prvi Michael Phelps.” No, Mark Spitz je olimpijska legenda koju juri i ganja i zeli nadmasiti Michael Phelps.

“Zelim postici nesto sto nitko do sada nije,” rekao je 19-godisnji Phelps, medalju vise od Spitzovih sedam. “Mislim da imas dobre sanse,” rekao mu je 54-godisnji Spitz kad mu je predavao medalju za osvojeno prvo mjesto u kvalifikacijama u Long Beachu, nakon Michaelove pobjede u 200 metara – leptirom.

XS
SM
MD
LG