Linkovi

Pomoć stanovnicima Darfura (13/8/04) - 2004-08-13


Predsjednik George Bush potpisao je zakonsku uredbu o izdvajanju 95 milijuna dolara pomoći za stanovnike pokrajine Darfur na zapadu Sudana. Sjedinjene su Države već za tamošnje humanitarne operacije izdvojile više od 145 milijuna dolara. U napadima arapskih paravojnih snaga Janjaweeda, koji uživaju podršku sudanske vlade, ubijene su tisuće crnačkih stanovnika tog dijela Sudana. TI su napadi pridonijeli i smrti desetaka tisuća drugih. Više od milijun ljudi je raseljeno i još se nalazi u opasnosti.

Predsjednik Bush opisao je situaciju u Iraku kao brutalnu: "Nema te količine pomoći koja bi mogla zamijeniti istinski i trajni mir. Sudanska vlada mora zaustaviti nasilje Janjaweeda. Sve strane moraju poštivati primirje i dozvoliti slobodno kretanje humanitarnih djelatnika i humanitarne pomoći".

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju, u kojoj traži od sudanske vlade da hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi smirila situaciju u Darfuru, zaštitila tamošnje stanovništvo i razoružala Janjaweede. Sudanska vlada ima 30 dana da bi ispoštovala ovu rezoluciju. Ukoliko to ne učini, Vijeće sigurnosti iskazalo je namjeru da razmotri daljnje mjere, uključujući i uvođenje sankcija. ž

Međunarodni pritisak će se nastaviti sve dok Sudan ne riješi situaciju u Darfuru na prihvatljiv način. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da "samo vlada Sudana može okončati nasilje". Sudanska vlada, dodao je, "snosi odgovornost za traženje izlaza iz ove krize, za zaustavljanje kršenje ljudskih prava i za spašavanja života njenih građana." Kako je rekao državni tajnik Powell, "već je izgubljeno daleko previše ljudskih života."

XS
SM
MD
LG