Linkovi

Maloprodaja u SAD povećana za 0,7 posto u srpnju (13/8/04) - 2004-08-12


Objavljeni su i podaci o potrošnji Amerikanaca za protekli mjesec. Ministarstvo trgovine priopćilo je da je maloprodaja porasla za 0,7 posto, međutim, da je manja od očekivanog i da je - prilagođeno godišnjoj stopi - iznosila 336 milijardi i 50 milijuna dolara. Najveći porast ostvaren je na prodaji novih motornih vozila. U lipnju je maloprodaja zabilježila pad od 0,5 posto.

***

Sve veće cijene sirove nafte dovele su u Sjedinjenim Državama do poskupljenja uvozne robe – koja je u srpnju bila skuplja za 0,2 posto. U lipnju je inače zabilježen pad cijena stranih proizvoda. Cijene sirove nafte porasle su za 0,9 posto - upravo toliko koliko su se u prethodnom mjesecu smanjile. Ipak ovi podaci Ministarstva rada još su uvijek ispod procjena Wall Streeta koji je očekivao povećanje cijena uvozne robe za 0,4 posto.

***

Broj Amerikanaca koji su prošli tjedan prvi put zatražili pomoć za neuposlene pao je za četiri tisuće, drugi tjedan za redom. Anlitičari su očekivali blagi porast novih prijava. Ovaj trend ukazuje na potencijalno poboljšanje situacije na američkom tržištu rada, nakon što je prošli tjedan Ministarstvo rada objavilo da je u srpnju otvoreno samo 32 tisuće novih radnih mjesta. Ukupan broj ljudi u Sjedinjenim Državama koji primaju pomoć za neuposlene iznosi 2 milijuna i 900 tisuća.

XS
SM
MD
LG