Linkovi

Dresura pasa koji pronalaze bombe - unosan ali zakonski nereguliran biznis (13/8/04) - 2004-08-12


Strah od postavljenih bombi na javnim mjestima doveo je do rasta nove grane biznisa – škola u kojima se treniraju psi sposobni za otkrivanje eksplozivnih naprava i dinamita. Problem je u tome što još uvijek ne postoje jedinstveni kriteriji koji bi mogli odgovoriti na pitanje – zna li trener svoj posao ili ne.

Stručnjaci tvrde da je dresura ovih pasa još uvijek “više umjetnost negoli znanost”. To je došlo do izražaja prošle godine, kada je otkriveno da pas kojeg je za veliki honorar Državnom tajništvu iznajmio jedan privatnik nije bio u stanju otkriti 50 kilograma dinamita sakrivenog u jednoj javnoj garaži u Washingtonu. “Kvalitetno trenirani pas tako nešto ne propušta” – pojadao se Washington Postu jedan stručnjak.

No, takvih će slučajeva biti i više, jer se radi o unosnom ali zakonski još uvijek vrlo nereguliranom biznisu. Godišnji ugovor za jednog dresiranog psa i njegova čuvara može premašiti i 200 tisuća dolara. Takav pas, ako ga želite kupiti, može koštati i više od devet tisuća dolara. Jedan sat čuvara i psa – 125 dolara, ako je riječ u dugotrajnijem ugovoru, a kratki koštaju duplo.

Od kada je američka vlada prije nekoliko tjedana opet uvela ošrije mjere sigurnosti, zbog straha od terorističkog napada, nekoliko glavnih firmi za dresuru pasa ne zna kako udovoljiti svim aranžmanima. Jer - danas se u Americi ne čuvaju jedino vladini objekti i nacionalni spomenici, već i korporacijski centri, brodovi koji kreću na krstarenje te domovi super-bogatih.

Ponuda pasa je široka, ako se zna izabrati pravi kontraktor. Psi su specijalizirani za različite zadatke – otkrivanje lako zapaljivih materijala, praćenje tragova ljudi u bijegu, otkrivaje leševa. Posebno su dresirani psi kojima je zadatak otkriti eksplozivnu napravu. Glavno ih je naučiti da se primire po oktriću eksploziva, kako ne bi detonirali napravu. Ti su psi danas pravi mali kemijski laboratoriji – oni mogu prepoznati i do 20 različitih kemijskih tvari, od recimo klasične sačme pa do raznih vrsti plastičnog eksploziva.

XS
SM
MD
LG